Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči vyprošťovali dva ze tří zraněných po nehodě na Jablunkovsku

Dvě jednotky hasičů zasahovaly v neděli 21. 10. 2012 odpoledne u obcí Hrádek a Bystřice (okres Frýdek-Místek) u vážné dopravní nehody dvou osobních automobilů Škoda Octavia a Škoda Favorit, která si vyžádala tři zraněné osoby. Hasiči museli z favoritu vyprostit seniorský pár.

Operační středisko hasičů bylo o nehodě informováno zhruba čtvrt hodiny po nedělním poledni. Na místo vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice v Třinci a jednotka dobrovolných hasičů z Jablunkova.

Hasiči museli vyprostit z favoritu muže i ženu seniorského věku, když pomáhali Zdravotnické záchranné službě s ošetřováním zraněných i jejich transportem k vrtulníku a sanitce.

Vedle toho hasiči zajistili místo nehody, řídili dopravu, zabezpečili obě havarovaná auta před požárem, uniklé provozní kapaliny uklidili pomocí sorbentu. Také vytýčili místo pro přistání vrtulníku.

Po zdokumentování nehody Policií ČR hasiči ještě odtáhli obě havarovaná vozidla mimo silnici. Na základnu se vrátili po třech hodinách.

Doplňující informace ÚSZS (ZZS) MS kraje:
Nejvážnější zranění utrpěla žena, která zůstala zaklíněná v havarovaném vozidle. Když se dostala do péče lékaře záchranné služby, ukázalo se, že její zranění jsou mnohočetná a vážná. Pacientku proto bylo nutno uvést do umělého spánku a převést na umělou plicní ventilaci. Posádky zajistily dva žilní vstupy a zahájily podávání léků. Žena byla následně leteckými záchranáři vrtulníkem přepravena na urgentní příjem FN v Ostravě-Porubě. Její stav byl v době předání ve zdravotnickém zařízení kritický.

Čtyřiasedmdesá­tiletého muže ošetřovaly posádky s poraněním dolní a horní končetiny, jeho zranění se jevila jako středně těžká. Lehce se pak zranila šestadvacetiletá účastnice nehody, které záchranáři poskytovali pomoc v souvislosti s poraněním dolní končetiny a hrudníku. Oba pacienti byli po poskytnutí lékařské první pomoci transportováni do nemocnice v Třinci a předáni do péče tamního chirurgického oddělení.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet