Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CVIČENÍ: Pád osobního auta z mostu u Třebčic na železniční trať

V pondělí 22. října 2012 v 8:30 hodin zahájily složky IZS u Třebčic na silnici č. 20 na mostě přes železniční trať č. 191 (Nepomuk – Blatná) taktické cvičení na téma Pád osobního auta z mostu na železniční trať.

Osobní auto bylo v důsledku nehody vymrštěno nad svodidla, prorazilo zábradlí na mostě přes železniční trať a dopadlo na koleje. Uvnitř zdemolovaného vozidla zůstaly tři těžce zraněné osoby.

Svah k železniční trati nebyl schůdný, na místo havárie osobního vozidla vedla jediná cesta – a to z mostní konstrukce pouze pomocí slanění záchranářů a technických prostředků.

Po vytvoření kotevního bodu hasiči k vozidlu spustili zdravotníky, potřebné hydraulické vyprošťovací zařízení a následně se také slanili. Z vozidla vyprostili tři těžce zraněné osoby, které transportovali z hloubky na most pomocí lezecké techniky a (fiktivně) do vrtulníku LZS a sanitek.

Provoz na silnici č. 20 byl omezen, PČR na místě řídila dopravu. Cvičení IZS proběhlo v době plánované výluky, tudíž nijak nenarušilo železniční dopravu.

Mezi hlavní cíle cvičení patřilo ověřit vzájemnou součinnost, koordinaci, organizaci a řízení složek IZS, ČD, a.s. a Správou železniční dopravní cesty, s. o.; procvičit postupy možné záchrany postižených z osobních aut; nacvičit dopravu technických prostředků a materiálu na místo události a procvičit a ověřit postupy při vyprošťování zraněných osob z havarovaného vozidla.

Zúčastněné složky:

  • HZS Nepomuk
  • HZS Přeštice
  • HSZ SŽDC Plzeň
  • ZZS, PČR

Npor. Bc. Zbyšek Zuber, velitel stanice Nepomuk, prokázal při přípravě tohoto výjimečného cvičení značné organizační schopnosti, nadšení a elán.

Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet