Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Podniková jednotka hasičů pražské gumárny Mitas a.s. vznikla už v sedmdesátých le­tech

Představujeme pražský profesionální podnikový hasičský sbor, chránící požární bezpečnost u známého domácího producenta pneumatik, firmy Mitas, která má svůj výrobní areál v Hostivaři.

Společnost Mitas a.s. je tradičním výrobcem pneumatik, určených pro zemědělství a stavebnictví, dále také pneumatik motocyklových. Historie pražského závodu Mitas se začala psát v roce 1933, kdy byla ve Strašnicích založena firma Pneumichelin a.s., v roce 1947 se přejmenovala na Mitas, což bylo dáno spojením firem Michelin a Veritas.

V 70tých letech byl v tomto podniku založen profesionální Závodní požární útvar, který se počátkem 90tých let přetransformoval na Hasičský záchranný sbor podniku Mitas a.s.

V tomto období se útvar přestěhoval z nevyhovujících prostor malé stanice ve výrobním monobloku do nové, moderní stanice na okraji areálu.

Samotná požární stanice má v současné podobě tři garážová stání, při její výstavbě se však počítalo s větším množstvím techniky i sloužících hasičů, prostory, které jednotka nevyužívá, jsou tak využity pro potřeby společnosti Mitas a.s.

Hasiči mají k dispozici operační středisko, nacházející se v mezipatře stanice, kde je zároveň i ohlašovna požáru, toto má být v blízké budoucnosti modernizováno. První patro nad garážemi je určeno pro výkon služby. Je zde kancelář velitele jednotky, jenž je zároveň i bezpečnostním pracovníkem (BOZP) firmy, dále pak kancelář službukonajícího velitele, kuchyň, denní místnost, ložnice kombinovaná s malou posilovnou a stolním tenisem. Z chodby vedou do prostoru garáží dvě skluzné tyče pro rychlý přesun hasičů k zásahovým automobilům.

Na stanici nalezneme také prostory chemické/technické služby. Za povšimnutí rovněž stojí i velká myčka na hadice a sušící věž s elektrickým vytahovačem.

Vozidla, která postupně prošla garážemi a službou u ZPU Mitas a později HZS podniku Mitas a.s. byla CAS 32 T –148, CAS 25 Š 706, DA 12 A 31, Š 1203 protiplynová a Š 1203 sanita. V součastné době najdeme na stanici tuto techniku: RZA 1 Nissan Double Cab, který je využívaný pro transport zraněných pracovníku podniku, hasiči zde mimo klasickou požární stráž vykonávají včetně první pomoci také tuto činnost, což není u podnikových sborů ničím neobvyklým, dále je zde CAS 32 T 815 a PHA 32 T 815. Ta vozí 6000 litrů smáčedla AFF určeného k hašení gumárenských směsí.

V garáži je také technický přívěs, přívěs na ropné havárie, do výbavy jednotky patří rovněž plovoucí čerpadla Froggy a PPCA, motorová pila Husqarna, elektrocentrála Heron, čerpadlo na ropné produkty a dýchací přístroje Saturn. Pro svojí ochranu používají hasiči třívrstvé zásahové obleky, standardní přilby a holeňovou obuv.

Zaměstnanci HZS podniku Mitas a.s. slouží 24hodinové směny cyklu ABC v početním stavu 1 + 4. HZSP Mitas a.s. je zahrnut v požárním poplachovém plánu hlavního města a na vyžádání operačního střediska HZS hl. m. Prahy vyjíždí i mimo areál podniku.

Poděkování za informace, vedoucí k vytvoření tohoto článku: Karel Pompl, technik strojní služby HZS podniku Mitas a.s.

Sdílet