Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Aplikaci pro kontroly metanolu vytvořili hasiči během jednoho dne, zaznamenává místa kontrol a zamezuje tak duplicitě

Metanolová aféra zdá se nekončí, stále se objevují další lahve toxického alkoholu. Málokdo ví, že v evidenci kontrol pomáhají i hasiči, přesněji řečeno aplikace, kterou vytvořili.

Na základě požadavku krajské hygienické stanice Libereckého kraje, který byl směrován na HZS Libereckého kraje, vytvořili (během jednoho dne) specialisté geografických informačních systémů Hasičského záchranného sboru ČR aplikaci pro podporu lokalizace kontrol metanolu. Databáze aplikace „běží" na serveru MV – generálního ředitelství HZS ČR a jejím účelem je dynamicky zaznamenávat (a zobrazovat) místa kontrol z důvodu odstranění duplicit již kontrolovaných mís­t.

MV – generální ředitelství HZS ČR nabídlo využití aplikace, jenž je vytvořena na základě ESRI Flex Viewer for Flex s doplněným nástrojem pro editaci, prostřednictvím krajských HZS ČR uživatelům z řad krajských hygienických stanic a následně živnostenským úřadům, celní správě, či potravinářské nebo obchodní inspekci.

Výše zmiňovaná aplikace reagovala na momentální vzniklou situaci s cílem podpory jejího řešení a navazuje na celkovou koncepci rozvoje geografických informačních systémů u Hasičského záchranného sboru České republiky.

Více informací o GIS HZS ČR naleznete na http://gis.izscr.cz, kde je pro každého k dispozici i starší verze mapové aplikace, obsahující například čísla železničních přejezdů, stožárů veřejného osvětlení či kilometráž vodních toků nebo železnic.

plk. Mgr. Václav Hladík
vedoucí oddělení rozvoje a projektového řízení
komunikačních a informačních systémů
Ministerstvo vnitra – generální ředitelství HZS ČR

Sdílet