Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hned dvě cvičení prověřila připravenost policistů a hasičů, dopravní nehody i loupež měly společného jmenovatele

Společná snaha českých policistů a hasičů a jejich slovenských protějšků o rychlé zvládnutí nastalé mimořádné události je dnes předmětem hned dvou společných cvičení, která se uskuteční v prostoru bývalého hraničního přechodu Hodonín-Holíč a Lanžhot-Brodské (na českém území).

Při prvním z nich v dopoledních hodinách dochází v důsledku dopravní nehody dvou nákladních vozidel na slovenském území v blízkosti hranice k úniku nebezpečné látky, kterému se snaží zabránit společným úsilím čeští a slovenští hasiči. Policisté z obou stran hranice zde asistují při regulaci dopravy v obou směrech provozu, aby v nepřehledné situaci nedošlo k rozšíření rozsahu havárie v důsledku dalších dopravních nehod.

Druhá akce začíná v odpoledních hodinách loupežným přepadením benzínové čerpací stanice na Břeclavsku. Ozbrojený pachatel uniká směrem ke slovenské hranici, na což reagují policisté vyžádáním asistence slovenských kolegů při zátarasu předpokládané trasy pachatele.

Ten v důsledku rychlé jízdy havaruje v prostoru mostu přes řeku Moravu a následně vyhrožuje použitím střelné zbraně, přičemž odhazuje kořist do řeky. Do akce se zapojují slovenští hasiči se svým člunem a posléze čeští policejní potápěči. Břeclavští hasiči musí řešit také únik látek z havarovaného vo­zu.

Obě akce mají společného jmenovatele, kterým je přeshraniční spolupráce složek IZS za využití nově vytvořeného Společného kontaktního pracoviště Hodonín-Holíč. Cvičení i vznik pracoviště jsou financovány z projektu „Společné kontaktní pracoviště složek IZS pro bezpečné příhraničí“ spolufinancovaného z Evropského fondu regionálního rozvoje.

mjr. Vladimír Vedra, PČR

Sdílet