Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči kontrolovali opuštěné objekty, aby v případě zásahu znali dobře zásahové cesty

S přicházející zimou začínají ožívat některé opuštěné objekty, aby poskytly útočiště lidem bez domova. Mezi nejvyhledávanější patří nezabezpečené neobydlené budovy, často v havarijním technickém stavu.

Pro hasiče znamená případný zásah v takovém objektu zvýšené riziko a protože i chebští hasiči jich mají ve svém městě několik, vyrážejí na podzim na pravidelné prohlídky. Při pochůzce si všímají, kromě míry ´obydlenosti, která naznačuje zvýšenou pravděpodobnost vzniku požáru, především stavebních konstrukcí a možností výběru zásahových cest.

Nosné prvky bývají téměř vždy narušené, pokud nechybějí zcela, a nezpevněné zdivo hrozí neustálým pádem. Pohyb uvnitř polorozbořených budov bývá ztížen vlivem částečně, nebo zcela propadlých podlah a stropů a v kombinaci s vrstvami nepořádku a smetí představuje pro zasahující skutečnou hrozbu. Kolem budov bývá často velký nepořádek, haldy trosek a v případě rozsáhlejších komplexů a požadavku na dostupnost speciální techniky ztěžuje její pohyb hustá vegetace.

Překážky, které často tolik komplikují zásah a výrazně zvyšují riziko úrazu hasičů, je možné snižovat pouze dokonalou znalostí specifických, konkrétních rizik v opuštěných budovách na území vlastního hasebního obvodu.

Václav Lhota
stanice Cheb

Sdílet