Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Liberečtí hasiči nahlédli do krytu pod Sokolovským náměstím

Včera měli možnost příslušníci Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje navštívit liberecké podzemí, a to konkrétně štolový protiatomový kryt, který se nachází v centru Liberce pod Sokolovským náměstím.

Do roku 2008 měli hasiči tento kryt v evidenci společně s dalšími kryty v kraji a do roku 2010 prováděli kontroly krytů.

„V tomto krytu, který byl vedený v té nejodolnější – III. kategorii, se kontrolovali například stavební konstrukce, tlakové dveře, veškeré rozvody vody, elektřiny, kanalizace, filtroventilační zařízení, kyslíková stanice, náhradní zdroj elektřiny nebo také vodní hospodářství,"

jmenoval nejdůležitější mjr. Mgr. Michal Dvořák, vedoucí oddělení ochrany a přípravy obyvatelstva.

Každý kryt disponoval také základním vybavením, mezi které patřily lopaty, palice a krumpáče pro případ, že by došlo k jeho zavalení.

„Kryty měly kdysi také svá vyškolená družstva, která věděla, jak takový kryt obsluhovat,"

doplnil Michal Dvořák. Jak dodal, s kryty bylo počítáno na ukrytí po dobu 24 až 72 hodin, kdy záleželo především na výkonu filtro-ventilačního zařízení. A to má kryt pod Sokolovským náměstím důmyslně propracované od několika druhů filtrů čistících přijímaný vzduch až po filtry se síty na natronové vápno, které sloužilo k absorpci vydechovaného CO2.

Nikdy také nebylo počítáno se stálými úkryty pro 100% obyvatel, ale pouze pro určitou část s tím, že zbytek by se ukryl v improvizovaných úkrytech, které by byly budovány v případě potřeby. V současné době mají hasiči v evidenci z původních 103 krytů v roce 2002 pouze 18, ostatní byly vyřazeny na žádost majitele, neboť jen revize vnitřních technologických zařízení stojí desítky tisíc korun.

Zajímavosti krytu pod Sokolovských náměstím:

– část chodeb vznikla již za středověku při hledání ložisek železné rudy
- vobdobí 2. světové války pracovali na ražení štol zajatci
- okruh, který je přístupný pro veřejnost měří přes 700 m a dostanete se vněm až 17 metrů pod zem
- kryt disponuje dvěma funkčními dieselagregáty

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet