Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jablonečtí lezci strávili 24 hodin na skalách

Nepřetržitých 24 hodin výcviku čekalo v říjnu i lezce družstev jabloneckých profesionálních hasičů. Stihli to jen tak tak, neboť meteorologové již slibují sněžení. Za tréninkový terén si vybrali Suché skály na Maloskalsku, kde také každoročně několikrát zasahují u zraněných horolezců.

Dopoledne věnovali pohybu ve skalním terénu a nácviku horolezeckých dovedností. Odpoledne pak přišly na řadu záchranářské prvky, kdy transportovali v nosítkách zraněného ze skalní police ve výšce zhruba 30 metrů.

„Místo ve stěně jsem vybral lezcům já, i když jsem toho pak trošku litoval, protože cesta dolů byla skutečně náročná. Když už jste ale v nosítkách a nemůžete se nijak hýbat, nezbývá, než důvěřovat svým kolegům,"

říká s úsměvem figurant nprap. Miroslav Tůma. Jak pokračoval, hasiči ho transportovali ve speciálních nosítkách SKED, která umožňují vytažení zraněného jak v horizontální, tak vertikální poloze. Výcviku se zúčastnily lezecké skupiny všech směn pod vedením lezeckého instruktora pprap. Aleše Hlouška.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet