Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hromadná nehoda zatarasila česko-polské hranice, naštěstí se jednalo o mezinárodní cvičení záchranných složek

Dne 26. 10. 2012 po 17. hodině se v regionu Trojzemí na Liberecku rozezněly sirénu svolávající složky IZS k hromadné dopravní nehodě. Ta se stala na silničním hraničním přechodu Hrádek nad Nisou – Porajów.

Naštěstí šlo o mezinárodní taktické cvičení. Ve třech havarovaných vozidlech čekali na záchranné složky figuranti s věrně vyhlížejícími zraněními. Při vyprošťování zraněných osob byly v jednom z vozidel nalezeny zbraně a v druhém zásilka cigaret a drog.

Cílů cvičení byla celá řada, od společného nácviku při vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel po vzájemnou komunikaci složek IZS na česko – polské hranici. Právě komunikace přinášela drobné problémy už třeba při ohlašování na tísňovou linku, neboť z české strany šla informace na polskou 112 a polsky byla událost nahlášena nám. „Drobné chyby samozřejmě ve cvičení byly, ale od toho to je cvičení. Celkově vše proběhlo dobře a hlavně se jednotlivé strany mohly porovnávat, jak pracují," sdělil své dojmy po cvičení jeho vedoucí mjr. Ing. Jaromír Mottl.

Cvičení bylo připraveno pro jednotky hasičů z České a Polské republiky, taktéž záchranáře a policisty obou území a také Celní správy České republiky a Německa. Mezinárodní taktické cvičení proběhlo v rámci česko – polského projektu FMP ERN Cíl 3 pod názvem „Bezpečnost v regionu Trojzemí“.

Sdílet