Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dálnici u Brna blokovaly nehody

Dopravní nehoda tří kamionů zablokovala v úterý odpoledne všechny tři jízdní pruhy na 166,5. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu.

Nehoda byla na tísňovou linku 112 ohlášena v 15:33 hodin a na místo vyjely dvě jednotky hasičů z Jihomoravského kraje a kraje Vysočina. Zraněného a zaklíněného řidiče jednoho z kamionů hasiči vyprostili pomocí hydraulické techniky a předali zdravotníkům, kteří muže dopravili vrtulníkem do nemocnice. Na vozidlech hasiči udělali protipožární opatření a uniklé provozní náplně zasypali sorbentem. Vyšetřování nehody a odstraňování jejích následků si vyžádalo uzavření dálnice ve směru na Prahu na více než dvě hodiny. Protože však kamiony havarovaly v prostoru u motorestu Devět křížů, provoz byl z dálnice odkloněn přes odpočívadlo. Vzhledem k tomu, že havárie se stala již na území kraje Vysočina, v 16:33 hodin řízení dalšího průběhu zásahu převzal velitel jednotky požární stanice Velká Bíteš.

Nehody na dálnici D1 zaměstnávaly hasiče v průběhu celého dne. Už v noci, krátce po 3. hodině hasiči vyjížděli k požáru vozidla na 169,5. kilometru dálnice ve směru na Brno. Průzkum na místě ukázal, že vozidlo se v rychlém jízdním pruhu vzňalo po dopravní nehodě. Hasiči požár lokalizovali vysokotlakým proudem a za 30 minut uhasili. Po dobu zásahu a šetření nehody bylo nutné dálnici do 4:35 hodin uzavřít.

Po 7:30 hod. hasiči vyjížděli k nehodě dvou osobních vozidel a nákladní Avie na 184. kilometru D1. Nehoda skončila bez zranění. Hasiči na vozidlech udělali protipožární opatření a sorbentem zasypali uniklé provozní náplně. Při odjezdu se hasiči přesunuli k další nehodě osobního vozidla na 187. kilometru. U této havárie sorbentem zasypali olejovou skvrnu a poškozené auto, překážející provozu, na žádost policie odtáhli k nedaleké čerpací stanici.

kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet