Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Taktické cvičení jednotek SDH okrsku Rájec, jeho tématem byl požár v budově gymnázia v Jestřebí

V pátek, 26. října 2012 od 17 hodin, probíhalo taktické cvičení jednotek SDH okrsku Rájec, které bylo zaměřeno na součinnost JPO v souvislosti s řešením mimořádné události. Jako námět byl zvolen požár nízké budovy, resp. požár v 1. patře budovy gymnázia v městské části Jestřebí na ul. 9. května.

Úkolem jednotek bylo provést záchranu a evakuaci osob, které se v budově nacházely, bezpečně tyto osoby vyvést ze zakouřeného prostoru a samozřejmě likvidovat vzniklý požár.

Protože se jednalo o objekt, který je považován za shromaždiště osob, tak se na místo sjíždělo celkem 6 jednotek hasičů – jednotky SDH Jestřebí, Rájec, Bořitov, Ráječko, Doubravice a Holešín. Tyto jednotky byly postupně zapojeny do provádění záchranných prací.

Místo zásahu bylo rozděleno do dvou bojových úseků a místo pro shromáždění evakuovaných a zraněných osob. Z důvodu rozvinutého požáru a nutnosti dodávky většího množství vody byla zřízena velitelem zásahu dvě čerpací stanoviště pro doplňování vody.

Protože se na místě nacházely i zraněné osoby a zdravotnická záchranná služba byla přetížená, tak na místo byla vyslána humanitární jednotka Českého červeného kříže Blansko. Ta na zřízeném shromaždišti poskytovala první předlékařskou a psychosociální po­moc.

Foto: Kamil Zouhar
Text: SDH Rájec

Sdílet