Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

První sníh a popadané stromy na komunikace či železnici zaměstnávají hasiče v republice již druhý den, v sobotu bylo po celé ČR více jak 700 výjezdů

Hasiči zasahovali po celý sobotní den prakticky ve všech krajích u mnoha spadaných či nebezpečně nakloněných stromů na silnici či železnici a také u dopravních nehod. Jednotky po celé republice absolvovaly za sobotu více jak 700 výjezdů. Neděle se již od rána nese ve stejném duchu, čili zvýšený počet výjezdů na události, související se sněhem.

HZS STČ

MÁTE FOTO Z MÍSTA UDÁLOSTI, SOUVISEJÍCÍ SE SNĚHEM? ZAŠLETE NÁM HO PROSÍM NA pozary@pozary.cz

NEDĚLE 28. 10. 2012

20.00: Situace je v ČR nesrovnatelně klidnější, než včera či dnes dopoledne, stále jsou však místy hlášeny pády stromů.

Ve Středočeském kraji do 7.00 hodin už vyjížděli hasiči 30 x, většinou na stromy a DN. Nejvíce na Benešovsku, Kladensku, Praze západ a Rakovnicku. Na Nymbursku v Chroustově v 6 hodin ráno narazil vlak do stromu – událost likvidují drážní hasiči z Nymburka. Strom na kolejích je také v Mníšku pod Brdy.

Plzeňský kraj/Zbyslav – zásah JSDH Plánice 28. 10. 2012

Nové události spojené se sněhem hlásí i Ústecký, Královéhradecký, Plzeňský, Pardubický či Moravskoslezský kraj, kde zatím vyjeli hasiči 3× na Bruntálsku a jednou v okrese Opava.

Nehody spojené se sněhem, se nevyhnuly ani Kraji Vysočina, v 01:42 hod byla jednotka profesionálních hasičů ze stanice Pelhřimov vyslána k nárazu osobního vozidla do stromu u obce Rynárec. Nehoda si vyžádala jedno zranění. Na vozidle hasiči provedli protipožární opatření a zamezili možnému úniku provozních kapalin. Po zadokumentování dopravní nehody bylo vozidlo odstraněno z vozovky. V 02:34 hod se jednotka vrátila zpět na základnu.

V 02:23 hod havaroval na 126. km dálnice D1 ve směru na Brno nákladní vůz. Při nehodě prorazil svodidla a částečně zasahoval do rychlého jízdního pruhu ve směru na Prahu. Při nehodě utrpěl zranění řidič vozidla, kterého po nezbytném ošetření na místě události převezli zdravotníci k dalšímu ošetření do nemocnice. Hasiči na místě provedli zajištění vozidla proti požáru a případnému úniku provozních kapalin. Na vyproštění vozidla byla na místo povolána specializovaná firma. U nehody zasahovaly jednotky profesionálních hasičů ze stanic Velké Meziříčí a Jihlava.

Napadaný sníh znamenal i v Jihočeském kraji pro hasiče nejen odklízení následků dopravních nehod, ale také odstraňování spadlých stromů ze silnic, zásahy související se sněhem absolvují hasiči na jihu Čech i dnes, 28. 10. 2012.

Odklízení spadaných stromů v Jihočeském kraji za neděli 28. října:

  • 0:04 ulice M. Krásové, Protivín – zasahovala jednotka ze stanice Vodňany
  • 0:37 Makarov (šest stromů) – zasahovala jednotka ze stanice Strakonice
  • 1:56 Protivín – zasahovala jednotka SDH obce Protivín
  • 2:22 Hluboká nad Vltavou – zasahovala jednotka SDH obce Hluboká nad Vltavou
  • 2:31 Branišov – zasahovala jednotka ze stanice České Budějovice
  • 2:40 Planá nad Lužnicí (E55) – zasahovala jednotka ze stanice Tábor
  • 2:43 Doubí – zasahovala jednotka ze stanice Soběslav
  • 3:26 Zvěrotice – zasahovala jednotka ze stanice Soběslav
  • 4:08 Nedabyle (více stromů) – zasahovala jednotka ze stanice České Budějovice
  • 4:11 Sudoměřice u Bechyně (více stromů) – zasahovala jednotka SDH obce Bechyně
  • 5:08 Hosín – zasahovala jednotka ze stanice České Budějovice
  • 5:55 Lžín – zasahovala jednotka SDH obce Lžín
  • 6:06 Sezimovo Ústí – zasahovala jednotka ze stanice Tábor
  • 6:13 Majdalena (větev) – zasahovala jednotka ze stanice Třeboň
  • 6:18 Ločenice – zasahovala jednotka ze stanice Trhové Sviny
  • 6:42 Číčenice – zasahovala jednotka ze stanice Vodňany
  • 6:43 Horní Ostrovec – zasahovala jednotka SDH obce Ostrovec
  • 6:47 Zvíkovské Podhradí – zasahovala jednotka ze stanice Milevsko
  • 6:55 České Budějovice (větev) – zasahovala jednotka ze stanice České Budějovice
  • 7:00 Svatá Máří (více stromů) – zasahovala jednotka SDH obce Svatá Máří
  • 7:10 Štěkeň – zasahovala jednotka ze stanice Strakonice
  • 7:16 Dubovice – zasahovala jednotka ze stanice Prachatice
  • 7:43 Čakov – zasahovala jednotka ze stanice Suché Vrbné
  • 8:15 Tábor (větev) – zasahovala jednotka ze stanice Tábor
  • 8:27 Husinec (více stromů) – zasahovala jednotka HZSP SŽDC
  • 9:02 ulice Kpt. Jaroše, Tábor (větev) – zasahovala jednotka ze stanice Tábor
  • 9:13 Nadějkov – zasahovala jednotka SDH obce Nadějkov
  • 9:13 Malenice – zasahovala jednotka SDH obce Malenice
  • 9:54 Vrábče – zasahovala jednotka ze stanice Křemže

Dne 28. 10. 2012 byla vyslána jednotka SDH Velešín na odstranění nahnutých stromů pod náporem sněhu. Celkem byly pořezány tři malé duby na silnici velešínské nádraží – Skřidla.

Od sobotní 15. hodiny do nedělní 10. hodiny jsme zaznamenali téměř čtyři desítky událostí, kdy jednotky HZS odstraňovaly z vozovek spadané stromy a větve. Nejvíce událostí evidují hasiči na Českobudějovicku a Táborsku, sdělila Vendula Matějů, tisková mluvčí HZS Jihočeského kraje.

Jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů v Olomouckém kraji i dnes řeší událostí spojených se změnou počasí, aktuálně zasahuje jednotka profesionálních hasičů stanice Šumperk u odstraňování velké vodní laguny vytvořené v Šumperku na ulici Průmyslová. Hasiči museli odstranit bobří hráz na které docházelo k výraznému ucpávání nahromaděného listí a naplavenin a následně se voda rozlila na okolní pozemky, poté nebezpečně začala ohrožovat komerční prostory subjektů na Průmyslové ulici a také okolní pozemky soukromých vlastníků.

V tuto chvíli jednotka provádí odčerpání vodní hladiny pomocí plovoucích čerpadel a situace je již stabilizována a nehrozí žádné nebezpečí, uvedl Zdeněk Hošák, mluvčí hasičů Olomouckého kraje..

SOBOTA 27. 10. 2012

Středočeský kraj

V Hořovicích spadl strom na dráty vysokého napětí, v Novém Kníně pak jeho část na střechu firmy. U Nelahozevsi měl kvůli sněhu nehodu rychlík, nejen v tomto místě jsou stále popadané stromy na trati. Problémy hlásí i okolí Prahy, v Jesenici spadl strom na rodinný dům. Popadané stromy řešili ve středních Čechách i drážní hasiči.

K desítkám událostem, které souvisely s první sněhovou pokrývkou vyjížděli profesionální hasiči na kladenském okrese v sobotu 27. října 2012 téměř celý den.

K deváté hodině večerní zaznamenalo Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje celkem 164 událostí. Bylo to 30 x dopravní nehoda, 5 požárů, 120 technická pomoc – stromy, větve. Nejvíce výjezdů bylo na Rakovnicku 35×, Kladensku 29 x, Benešovsko a P-Z 15 x, Mělnicko a P-V 13 x, Příbramsko 11 x.

Kladenští hasiči vyjížděli nejčastěji k dopravním nehodám motorových prostředků. Zimní počasí doslova řidiče zaskočilo. Nejčastější příčinou dopravních nehod byly letní pneumatiky a nepřizpůsobení jízdy na zasněžené vozovce. Hasiči tak pomáhali lidem pomocí navijáku vytahovat havarovaná osobní vozidla, která bránila silničnímu provozu. Většina nehod se obešla bez zranění.

Na Rakovnicku vyjížděli profesionální i dobrovolní hasiči. Likvidovali popadané, nalomené nebo nakloněné stromy nad komunikacemi – Jesenice, Pavlíkov, Nové Strašecí, Kolešov, Řevničov, Drahoš. Pomáhali zde i profesionální hasiči ze Stochova – Řevničov, Kroučová, Milý… nebo Slaného – Srbeč. Také na železnici měli problémy, popadané stromy likvidovali drážní hasiči, ale pomáhali jim i místní – v Janově, Mutějovicích. V Jesenici popadaly stromy do drátů el. vedení – likvidovali společně s rozvodnými závody i profesionální a dobrovolní hasiči.

Sníh komplikoval dopravu na silnicích – hasiči tahali osobní auta ze škarp – např. Mšec, autobus – Kněževes, cisterně pomáhali dostat se na sjízdnější úsek silnice – Zavidov, pomáhali při likvidaci dopravních nehod – Krušovice .

Hasiči během celé soboty jezdili odstraňovat i padlé stromy ze silničních komunikací. Těchto zásahů bylo několik desítek, dá se říct, že hasiči jezdili od jedné události ke druhé. Vzhledem k vysokému zatížení sněhem bylo spousta stromů nakloněných do vozovky, proto bylo nutné i tyto stromy odstranit. Je pravděpodobné, že počet událostí bude ze soboty na neděli stoupat. V tuto chvíli začínají vozovky silně namrzat, uvedl pro server POŽÁRY.cz nstržm. Lukáš Vejvar z kladenské požární stanice.


PRAHA

V hlavním městě hasiči zasahovali mimo jiné také u zřícení cirkusového stanu v ulici Izraelska na Praze 10, který částečně nevydržel nápor sněhu. Jednotka ze stanice č. 5 Strašnice pomohla při vyvýdění osob z šapitó.

V Londýnské ulici likvidovala centrála pád stromu na osobní automobil. Stejná jednotka zasahovala odpoledne i v ulici Čerchovská, kde strom spadl na dva automobily.


Ústecký kraj

Dne 27.10. 2012 vyjely v ÚLK hasičské jednotky profesionální i dobrovolné k 46 zásahům na spadané větve a stromy na komunikace z důvod většího množství sněhu. Nejvíce zásahů měly jednotky v okresu Louny – 30. V okresu Děčín – 6. V okresu Ústí nad Labem – 5. V oresu Teplice – 3. V okresu Litoměřice a Chomutov – 1. Jednotky vyjížděly i k 7 lehčím dopravním nehodám.

Na silnici mezi obcemi Kytlice a Mlýny na Děčínsku prováděla JSDHO Kytlice s vozidlem NISSAN PATROL v sobotu po 13-té hodině úklid po menší dopravní nehodě, kdy řidič blíže neurčeného vozidla na zasněžené vozovce havaroval do tzv. živého plotu. Na místě tak zůstaly zbytky plastů a hlavně vyteklá motorová nafta, v délce cca pěti metrů. Tu naše jednotka zasypala sorbentem a po úklidu vozovky se vracela na základu. Během návratu jsme obdrželi oznámení od jednoho z místních občanů o havarovaných vozidlech na příjezdu do Kytlic od Nového Boru, v lesním úseku v prudkém klesání.

Po příjezdu na místo jsme zjistili, že zde nezávisle na sobě dva řidiči nezvládli jízdu na čerstvě zasněžené vozovce a sjeli do příkopu. U vozidla Volvo XC 90 byly dokonce aktivovány hlavové airbagy, nikomu z posádek se i díky malé rychlosti naštěstí nic nestalo. První z vozidel se podařilo vyprostit pomocí navijáku, při vyprošťování druhého byl na místě i HZS ze stanice Česká Kamenice. Vyproštění Fiatu Brava si nakonec zajistil majitel vozu svépomocí. Vozovka byla na téměř dvě hodiny uzavřená, nutno podotknout, že ani jeden z řidičů havarovaných vozidel ještě nestihl přezout na zimní pneumatiky sdělil serveru POŽÁRY.cz Honza Havránek, velitel JSDHO Kytlice.


Liberecký kraj

Velké komplikace přinesl v Libereckém kraji sobotní první sníh. Hasiči byli voláni převážně k technickým zásahům, kdy pomocí motorových pil odstraňovali popadané stromy. Ty pod tíhou sněhu spadly do částí vozovek nebo je kompletně uzavřely. Nejvíce zásahů měli hasiči na Českolipsku, vyjížděli sedmadvacetkrát a popadané stromy sužovaly oblast kolem Dubé. Problémy byly také v horských oblastech, a to hlavně kolem Harrachova. Celkem hasiči za sobotu zasahovali 56×, což několikanásobně převyšuje počty zásahů z předchozích dní.


Karlovarský kraj

I zde měly hasičské jednotky napilno. Likvidovaly popadané stromy a větve. Foto nám zaslala jednotka SDH Oloví.

Popadané stromy nejčastěji blokovaly provoz na silnicích. Ve dvou případech stromy spadly na zaparkovaná auta. V několika případech museli dokonce během jediného výjezdu rozřezat a odstranit větší množství stromů a větví, které nejčastěji blokovaly provoz na silnicích. V Aši či karlovarských Drahovicích spadly stromy na zaparkovaná auta, v Kynšperku či Nové Roli na dráty s elektrickým vedením. Hasiči zasahovali v okolí Aše, Žlutic, v Chebu, v Radyni u Toužimi, v Kynšperku nad Ohří, ve Studánce, Stanovicích, Krajkové, Karlových Varech, Horním Slavkově, Březové, Podstrání, Stráži nad Ohří, Oloví, Mnichově, Chodově či u Dolního Žandova. Celkem se na téměř 50. Výjezdech a likvidaci popadaných stromů podílelo 26 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů.

Kromě odstraňování stromů zasahovali hasiči během soboty na zasněžených silnicích u šesti dopravních nehod, kdy například v Chebu v Ašské ulici se srazilo osobní auto se sypačem údržby silnic, tato nehoda si vyžádala jedno zranění, uvedl Martin Kasal, mluvčí hasičů Karlovarského kra­je.


Jihočeský kraj

V průběhu poslední říjnové soboty řešily jednotky HZS Jihočeského kraje celkem 15 nehod, ke kterým došlo v důsledku zimního počasí. Hasiči dále v osmi případech odklízeli popadané stromy.

Přehled nehod, u kterých zasahovaly jednotky HZS Jihočeského kraje:

  • 3:04 U tragické dopravní nehody, která se stala u Veselí nad Lužnicí, zasahovala v ranních hodinách soběslavská profesionální jednotka. Jednalo se o nehodu jednoho osobního automobilu, z něhož zasahující hasiči pomocí speciálního hydraulického zařízení vyprošťovali zraněnou osobu. Bohužel následky nehody nepřežila. V 3:35 hodin jednotka zahájila likvidační práce spočívající v naložení havarovaného auta na vůz odtahové služby a úklidu komunikace. Hasiči u nehody spolupracovali se zdravotníky ZZS a Policií ČR.
  • 5:07 Další nehoda s nutností vyproštění zraněných osob se stala ve Vimperku v části obce U Sloupů. Zde také havarovalo jedno osobní auto. Při nehodě utrpěly zranění tři osoby. Jednu z nich museli zasahující hasiči ze stanice Vimperk vyprošťovat. Všichni zranění byli předáni do péče ZZS. U nehody byla přítomna Policie ČR.
  • 5:46 Následky další nehody likvidovali společně s Policií ČR a ZZS u obce Čejetice profesionální hasiči ze stanice Strakonice. I v tomto případě šlo o nehodu jednoho osobního automobilu. Zasahující hasiči nemuseli zraněnou osobu vyprošťovat, byla ihned v péči ZZS. Jednotka HZS provedla zajištění havarovaného vozu proti vzniku požáru a úniku provozních látek. Jelikož havarované auto zůstalo po nehodě mimo komunikaci, nebylo třeba dalšího zásahu hasičů. Jednotka ze krátce po půl sedmé vrátila zpět na základnu.
  • 8:10 Na silnici I/20 v k. ú. obce Malovičky havarovala řidička osobního automobilu tovární značky Ford Fusion, která nezvládla svůj vůz, narazila do sloupu plotu a skončila v částečně v příkopu a částečně na vozovce. Zraněná řidička byla v okamžiku příjezdu hasičů ze stanice Vodňany již v péči zdravotníků ZZS. Hasiči provedli u vozu protipožární opatření a poté se vrátila na základnu. Po vyšetření nehody Policií ČR se hasiči na místo nehody vrátili a provedli likvidační práce (odtah vozu, úklid komunikace).
  • 10:38 Zajištění havarovaných vozů proti požáru a úklid vozovky od provozních kapalin provedla po dopravní nehodě, která se stala v obci Otín, profesionální jednotka ze stanice Jindřichův Hradec.
  • 11:57 Stejný zásah si připsala také profesionální jednotka ze stanice Vimperk, která zasahovala u dopravní nehody osobního automobilu značky BMW. Ten havaroval za obcí Vimperk na výjezdu na Kvildu. Po vyčištění vozovky od uniklého motorového oleje se v 12:25 hodin jednotka vrátila zpět na základnu.
  • 14:00 Profesionálové ze stanice Vimperk byli vysláni k další dopravní nehodě na silnici II. třídy č. 145 k obci Trhonín, kde došlo k dopravní nehodě osobního automobilu značky Chevrolet Spark. To zůstalo ležet na boku opřené o strom. Hasiči zjistili, že z vozu neunikly žádné provozní látky a nikdo nebyl zraněn. Zasahující hasiči provedli pouze odpojení akumulátoru a o příjezdu Policie ČR řídili provoz na komunikaci.
  • 14:33 U obce Záluží zasahovala profesionální jednotka ze stanice Milevsko u další dopravní nehody osobního automobilu značky Škoda Fabia. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, Policie ČR nehodu po dohodě nevyšetřovala. Hasiči pomohli pouze s vytažením vozu zpět na komunikaci.
  • 16:45 Prachatičtí profesionální hasiči vyjeli k další dopravní nehodě, jež se stala u obce Vitějovice. Střetly se zde dva osobní automobily. Všechny zraněné osoby byly v okamžiku příjezdu hasičů mimo havarované vozy v péči ZZS. V rámci záchranných prací hasiči provedli zajištění vozů proti vzniku požáru. V 20:10 hodin jednotka zahájila likvidační práce – úklid komunikace – zásah byl ukončen po půl deváté večerní.
  • 17:47 U obce Horní Stropnice ve směru na Nové Hrady odstraňovala profesionální jednotka ze stanice Trhové Sviny následky dopravní nehody osobního automobilu. Když hasiči přijeli k nehodě, byly zraněné osoby již v péči zdravotníků ZZS. Hasiči provedli zajištění havarovaného vozu, jež se nacházel mimo komunikaci, a před půl sedmou večerní se vrátili na svoji základnu.
  • 19:18 Profesionální jednotka ze stanice Písek společně s jednotkou SDH obce Mirovice zasahovala u obce Dolní Nerestce, kde řidič osobního automobilu nezvládnul řízení a po smyku skončil v příkopu. Při nehodě byla zraněna jedna osoba, která byla sanitkou odvezena do nemocnice. Hasiči provedli zajištění vozu a kontrolu úniku provozních látek. Zásah byl ukončen pro dobrovolnou jednotku před 20. hodinou, pro profesionály v 21:05 hodin. Odtah vozu si zajistil sám majitel.
  • 20:00 Písecká i mirovická jednotka byly vyslány k další nehodě, která se stala u obce Plíškovice. Zde se střetly dva osobní automobily. Hasiči provedli jejich zajištění, pak se písecká jednotka vrátila na základnu. Jednotka SDH obce Mirovice pomohla s vytažením vozu zpět na vozovku.
  • 20:49 Bez zranění se obešla dopravní nehoda osobního automobilu, který havaroval v Libínském Sedle u Prachatic. Prachatičtí profesionální hasiči provedli zajištění místa nehody a kontrolu úniku provozních látek. Nehodu poté předali Policii ČR k šetření. Zásah byl pro jednotku HZS ukončen v 22:24 hodin.
  • 21:45 Také bez jakéhokoli zranění skončila nehoda osobního automobilu, která se stala u obce Mladotice. Vytažení vozu z příkopu provedla písecká profesionální jednotka.
  • 21:57 Vytažení vozu z příkopu provedla u obce Volyně, části obce Starov jednotka SDH obce Volyně.

Odklízení spadaných stromů:

  • 14:59 Mírová ulice, Vimperk – zasahovala jednotka ze stanice Vimperk
  • 15:29 Kostelec nad Vltavou – zasahovala jednotka ze stanice Milevsko
  • 17:07 Ševětín (více stromů) – zasahovala jednotka ze stanice České Budějovice
  • 20:17 Bečice (větev na elektrickém vedení s následným požárem) – zasahovala jednotka ze stanice Týn nad Vltavou a jednotka SDH obce Bečice
  • 20:24 Borečnice – zasahovala jednotka ze stanice Písek
  • 21:10 Bílkov – zasahovala jednotka ze stanice Dačice
  • 21:19 Boršov nad Vltavou (dva stromy) – zasahovala jednotka ze stanice České Budějovice
  • 21:57 Volyně – Starov – zasahovala jednotka SDH obce Volyně

Olomoucký kraj

Profesionální i dobrovolné jednotky Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje v průběhu sobotního dne 27. 10. 2012 vyjely již ke dvou desítkám událostí. Ve většině případů lze hovořit o spojitosti zásahů se změnou počasí a i Olomoucký kraj se tak připojuje k dalším událostem podobného typu v celé České Republice.

Mezi časté pomoci hasičů patří asistence u dopravních nehod, vozidla po kolizích v příkopech či převrácené na střechách. Nejvíce výjezdů jsme zaznamenali během posledních čtyř hodin ( stav k 19:00 ) a to v drtivé většině na Šumpersku a Jesenicku ( celkový přehled v tabulce na konci tiskové zprávy). Naštěstí při nehodách, celkového počtu deset, došlo pouze k jednomu zranění, po kolizi vozidla a nárazu do zdi v obci Rapotín na Šumpersku.

Hasiči u dopravních nehod prováděli nutná protipožární a bezpečnostní opatření. Likvidace úniku provozních kapalin či případné zajištění možného nebezpečí úniku. Mezi další činnosti je nutné zmínit vyprošťování vozidel z příkop či vrácení vozidel zpět na kola. Mezi obcí Dolany a Véska na Olomoucku skončilo ve večerních hodinách ( událost ohlášení v 18:11) vozidlo po dopravní nehodě v potoce. Na místo společně s jednotkami byl rovněž povolán technický speciál z centrální požární stanice v Olomouci, následně pomocí hydraulické ruky hasiči provedli vyproštění vozidla. I tato dopravní nehoda se naštěstí obešla bez zranění.

Druhou desítku pomocí hasičů doplňují technické pomoci a to odstraňovaní spadených stromů na komunikacích. Dobrovolní hasiči Moravský Beroun například od poledních hodin zasahovali u několika popadaných stromů na komunikacích směr Dětřichov nad Bystřicí a Libavá. Ve čtyřech případech řešili obdobné situace i hasiči na Jesenicku, zde i aktuálně zasahují dobrovolní hasiči Vidnava u spadeného stromu na osobní vozidlo. Ostatní události v přehledu na konci tiskové zprávy.

V průběhu celého dne tak jednotky z řad profesionálních i dobrovolných hasičů zasahovaly u dvaceti případů a to u desíti dopravních nehod a desíti technických pomocí, odstraňovaní překážek – spadených stromů na komunikacích (stav k 20:30 ).


Pardubický kraj

Sníh, ledovka a mlha čekaly na silnicích v Pardubickém kraji na všechny řidiče. Od sobotní 12.30 hodiny až do 20 hodiny hasiči v kraji zasahovali u 33 události.

Hasiči vytahovali z příkopů jedno auto za druhým. Červená záchranářská vozidla směřovala do Borové, České Třebové, Bredůvky, Starých Ždánic, Litomyšle, Javorníku, Bukoviny u Přelouče, Pastvin, Seče, Jablonného nad Orlicí, Proseče, Slatiňan, Libáně, Horní Čermné, Verměřovic i Poličky. Hasiči vyprošťovali auta z příkopů pomocí navijáků a automobilových jeřábů. Ne všechny kolize se ale obešly bez zranění. Tři osoby byly například zraněny při nehodě dvou vozidel ve Starých Ždánicích. Jedno vozidlo skončilo v příkopu a druhé zůstalo po střetu na silnici. Mezi Přeloučí a Chvaleticemi po 17 hodině havaroval osobní automobil. Řidič utrpěl zranění a byl převezen do nemocnice.

První a velmi mokrý sníh způsobil taky pády několika stromů. Motorové pily se tak daly do provozu v Litomyšli, kde vzrostlý strom zasáhl až do 1,5 m jízdního pruhu. Po odstraňování nehody dvou vozidel v Seči u Chrudimi hasiči rozřezávali také strom, který zablokoval komunikaci, stejně tak smrk spadl pod tíhou sněhu mezi Hoješínem a Klokočovem. Strom spadl také v Červené Vodě.


Kraj Vysočina

Na Vysočině napadl první sníh, hasiči měli plné ruce práce s odstraňováním následků dopravních nehod. První sníh řidiče na Vysočině evidentně překvapil a na komunikacích v našem kraji se od sobotního poledne do nedělních ranních hodin odehrálo čtrnáct dopravních nehod, které si vyžádaly pomoc hasičů. Celkem utrpělo při nehodách zranění dvanáct osob. Kromě odstraňování následků dopravních byli hasiči pětkrát požádáni o vyproštění vozidel, která zapadla a bránila tak bezpečnému provozu na komunikacích a čtyřikrát jednotky vyjely k odstranění stromů a větví, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu.

V pravé poledne vyjely jednotky profesionálních hasičů ze stanic Třešť a Jihlava k ohlášené dopravní nehodě osobního vozidla na komunikaci u Kostelce na Jihlavsku. V péči zdravotníků skončila po nehodě řidička vozidla. Hasiči provedli zajištění místa dopravní nehody. Ve 12:19 hod byly následky dopravní nehody odstraněny a jednotky se vrátily zpět na základny.

V 15:03 hod vyslalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina jednotku profesionálních hasičů z Ledče nad Sázavou k dopravní nehodě dvou osobních vozidel, ke které došlo na komunikaci spojující Ledeč nad Sázavou a Humpolec. Provedeným průzkumem hasiči zjistili, že v místě došlo ke střetu osobních vozidel Hyundai Santa Fe a Peugeot 309. Při nehodě utrpěla zranění jedna osoba, kterou zdravotníci z místa události převezli k dalšímu ošetření do nemocnice. Jednotka zajistila havarovaná vozidla proti požáru a případnému úniku provozních kapalin. Po zadokumentování dopravní nehody Policí ČR byly následky dopravní nehody odstraněny a jednotka se vrátila zpět na základnu.

V 15:19 hod byla hasičům ohlášena nehoda osobního vozu u obce Hrobská Zahrádka na Pelhřimovsku. Provedeným průzkumem hasiči zjistili, že v místě havaroval osobní vůz a po nehodě skončil mimo komunikaci. V době příjezdu hasičů se nikdo z posádky vozidla na místě nenacházel. Jednotka provedla zajištění havarovaného vozidla proti požáru a uniklé provozní kapaliny zlikvidovala speciálním sorbentem. V 15:38 hod byly následky dopravní nehody odstraněny a jednotka se vrátila zpět na základnu. U nehody zasahovali pacovští profesionální hasiči.

V 15:48 hod vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Havlíčkův Brod k nehodě osobního vozidla, ke které došlo na komunikaci u obce Šmolovy na Havlíčkobrodsku. V době nehody cestovala v osobním vozidle Ford Scorpio pětičlenná posádka. Při nehodě utrpěli zranění čtyři lidé a po nezbytném ošetření na místě události byli zdravotníky sanitními vozy převezeni k dalšímu ošetření do nemocnice. Jednotka provedla na vozidle protipožární opatření a zajistila vůz proti úniku provozních kapalin.

O dvě minuty později havaroval osobní vůz na komunikaci I/38, na trase z Havlíčkova Brodu ve směru na Jihlavu, přibližně 5 km za Havlíčkovým Brodem. Po nehodě skončil vůz mimo komunikaci v příkopu. Nehoda se obešla bez zranění osob. Na místě zasahovala jednotka profesionálních hasičů ze stanice Havlíčkův Brod.

V 16:25 hod byla hasičům ohlášena dopravní nehoda jednoho osobního vozidla na komunikaci u Kostelce na Jihlavsku. Vůz skončil po nehodě převrácený na střeše. Nehoda se obešla bez zranění osob. Jednotka provedla zajištění vozidla proti požáru a případnému úniku provozních kapalin. Do příjezdu policistů hasiči na komunikaci řídili dopravu. Z důvodu odstranění následků nehody byl na komunikaci uzavřen jeden jízdní pruh. V 17:01 hod byly následky dopravní nehody odstraněny a jednotka se vrátila zpět na základnu.

Dvě zranění si vyžádala dopravní nehoda osobního vozidla na komunikaci u obce Věžnice na Polensku. O pomoc při odstraňování následků této nehody byli hasiči požádáni v 16:36 hod. K nehodě vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Polná. V péči zdravotníků skončili po nehodě dva lidé. Jednotka provedla na vozidle protipožární opatření a uniklé provozní kapaliny zlikvidovala speciálním sorbentem. Po zadokumentování dopravní nehody Policií ČR bylo havarované vozidlo naloženo na odtah.

Bez nehod nezůstala ani dálnice D1. V 16:43 hod byli humpolečtí profesionální hasiči vysláni na 89,5 km ve směru na Brno, kde došlo k dopravní nehodě osobního vozidla. Nehoda se obešla bez zranění osob a na dálnici zůstaly po nehodě průjezdné dva jízdní pruhy. Hasiči provedli na vozidle Lexus protipožární opatření a pomohli s jeho naložením na vůz odtahové služby. V 18:40 hod byly následky dopravní nehody odstraněny a jednotka se vrátila zpět na základnu.

Zraněním jedné osoby skončila dopravní nehoda osobního vozidla u obce Vyskytná na Pelhřimovsku. Hlášení o této nehodě přijali hasiči v 16:54 hod a na místo události vyjeli pelhřimovští profesionální hasiči. Jednotka provedla zajištění vozidla proti požáru a úniku provozních kapalin.

V 17:15 hod vyjely dvě jednotky hasičů k dopravní nehodě osobního vozidla u Nové Vsi u Nového Města na Moravě. Osobní vůz skončil po nehodě převrácený na střeše. V době příjezdu hasičů se na místě nenacházel nikdo z posádky havarovaného vozidla. Jednotka provedla na vozidle protipožární opatření a po zadokumentování dopravní nehody Policií ČR byl vůz převrácen zpět na kola. U nehody zasahovala jednotka profesionálních hasičů ze stanice Žďár nad Sázavou společně s jednotkou sboru dobrovolných hasičů z Nového Města na Moravě.

Bez zranění se obešla dopravní nehoda osobního vozidla u obce Prostředkovice na Jihlavsku, ke které vyjížděly dvě jednotky hasičů v 17:40 hod. Osobní vůz skončil po nehodě mimo komunikaci na louce. Jednotky zajistily vozidlo proti požáru a po zadokumentování dopravní nehody Policií ČR provedly převrácení vozidla zpět na kola. U nehody zasahovala jednotka profesionálních hasičů ze stanice Třešť společně s jednotkou sboru dobrovolných hasičů ze Stonařova.

V 18:20 hod vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Pelhřimov k ohlášenému nárazu osobního vozidla do sloupu u obce Janovice. Z havarovaného osobního vozidla museli hasiči vyprostit jednu zaklíněnou zraněnou osobu. Po vyproštění byla osoba předána do péče zdravotníkům. Jednotka provedla na vozidle protipožární opatření a zamezila možnému úniku provozních kapalin.

Příčiny, průběh a veškeré okolnosti dopravních nehod vyšetřuje Policie ČR, uvedla kpt. Petra Musilová, tisková mluvčí HZS Kraje Vysočina.


Plzeňský kraj

Za sobotu zaznamenali hasiči zvýšený počet výjezdů k popadaným stromům a větvím přes silnice a koleje. Vyjeli v kraji celkem 30×. (3× Domažlicko, 1× Klatovsko, 8× Plzeň-jih, 8× Plzeň-sever, 5× Rokycansko, 5× Tachovsko).

Na jižním Plzeňsku během dnešního dne vyjížděli hasiči v souvislosti s počasím k několika událostem. Jednalo se především o popadané větve na komunikacích a nebezpečně nakloněné stromy.

Na železniční trati z Plzně na Nepomuk musel být po půl páté odpoledne zastaven provoz kvůli větvím na trolejích u obce Ždírec, které vlivem doteku začaly hořet. Událost si přebrali hasiči SŽDC. V tomto případě padlý strom zkomlikoval hasičům cestu k pořáru stromu, který padl na troleje. Trať byla po dobu zásahu neprůjezdná. Na silnici č. 27 u Horní Lukavice zasahovali ve večerních hodinách hasiči u dopravní nehody se zraněním řidiče.


Moravskoslezský kraj

40 výjezdů ke spadlým a nebezpečně nakloněným stromům a velkým větvím mají na kontě od dnešního rána hasiči v západní části Moravskoslezského kraje, především na Bruntálsku (32) a západní části okresu Opava (6) a Nový Jičín (2). Jeden výjezd mnohdy znamenal odstranění i více kusů nebezpečných stromů. Je to dáno hlavně počasím, tedy námrazami a vytrvalým deštěm, po nichž jsou stromy příliš těžké. Zklidňující výhled je vzhledem k velmi nepříznivému počasí nejistý.

Zasahující jednotky: HZS MSK Bruntál, JSDHO Lomnice, HZS MSK Rýmařov, HZS MSK Vítkov, JSDHO Horní Benešov, JSDHO Město Albrechtice, JSDHO Andělská Hora, JSDHO Budišov nad Budišovkou, JSDHO Budišov nad Budišovkou-Guntramovice, JSDHO Dvorce, JSDHO Světlá Hora, JSDHO Vítkov

Žádné informace dosud nenasvědčují tomu, že by pád stromu způsobil v MSK větší škodu či by někoho zranil.

Sdílet