Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výcvik lezecké skupiny českobudějovických drážních hasičů proběhl na lanovce i železničním mostě

Ve dnech 25.10. a 26.10. se lezci z jednotky PO HZS SŽDC České Budějovice zúčastnili čtyřiadvaceti hodinového výcviku mimo směnu který spadá do pravidelné odborné přípravy. Výcvik byl naplánován na dva dny a zúčastnilo se jej 10 členů lezecké skupiny.

1. den probíhala evakuace z lanové dráhy ve SKI areálu Lipno. Námětem byla náhlá porucha sedačkové lanovky na Kramolín. Oprava si vyžádá delší odstavení a tudíž byla v rámci IZS (předurčené síly a prostředky vázány na jiné události) povolána JPO HZS SŽDC České Budějovice k evakuaci osob sedících na lanovce. Cílem bylo procvičení dílčích činností při evakuaci a záchraně osob z lanové dráhy a procvičení všech možností evakuace.

2.den patřil záchraně zraněné osoby z konstrukce železničního mostu, kam neoprávněně vstoupila a v jeho polovině ji zastihl přijíždějící vlak. Aby zabránila střetu, překonala zábradlí, přičemž došlo k jejímu pádu do spodní části konstrukce mostu. Při pádu utrpěla poranění páteře. Jednotka HZS SŽDC provedla záchranu osoby, předlékařskou pomoc a evakuaci z mostu pomocí lanové techniky.

Foto a info: HZS SŽDC ČB

Sdílet