Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

FOTO: Automobil po nehodě sjel do rybníka, muž vyplaval sám a další dvě osoby z něj se podařilo zresuscitovat

Po čtvrté hodině odpolední přijalo zdravotnické operační středisko v Kladně výzvu k výjezdu. V obci Děkanovice na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, při které spadl osobní automobil se třemi pasažéry do rybníka.

V době tísňového volání byly všechny nejbližší posádky zaměstnány jinými výjezdy, a proto byla k nehodě vyslána rychlá zdravotnická pomoc ze Zruče na Sázavou, lékař systémem rendez-vous z Humpolce a z Kutné Hory a zdravotnická posádka z Kutné Hory. Po uvolnění rendez-vous posádky z Vlašimi vyjela k nehodě i tato posádka. Vzhledem k povětrnostním podmínkám nemohl přiletět vrtulník Letecké záchranné služby z Prahy.

Po vyproštění jednoho z pasažérů svědkem nehody byla zahájena telefonicky asistovaná neodkladná resuscitace, protože pacient byl po deseti minutách pod hladinou v bezvědomí a nedýchal. Resuscitace byla úspěšná a zdravotníci připojili muže s vážným nitrolebním poraněním na umělou plicní ventilaci. Po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče pacienta převezli do Fakultní nemocnice Motol na traumacentrum.

Dále záchranáři poskytli pomoc ženě, kterou se rovněž podařilo po tonutí v automobilu zresucitovat. Jiné poranění pacientka neutrpěla a po obnovení základních životních funkcí byla odvezena na anesteziologicko-resuscitační oddělení do nemocnice v Benešově. Muž, kterému se podařilo z automobilu vyplavat, byl po ošetření ponechán na místě.

Na místě zasahovala dále Policie ČR a hasičská jednotka ze stanice HZS Vlašim společně s JSDH Čechtice, ti byli na místě události jako první a také JSDH Křivsoudov.

Nina Seyčková, ZZS STČ

Foto: JSDH Čechtice

Sdílet