Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bitouchovští hasiči slaví 120 let, a k tomu mají novou zbrojnici

V zasněžený sobotní den 27. října 2012 od 14 hodin, trochu s odkladem, slavil SDH Bítouchov u Semil 120 let od svého založení. Sbor měl sice výročí již v únoru (založen byl 21. února 1892), ale oslava byla záměrně přesunuta až na tento pozdní podzimní čas.

V součastné době má sbor 50 sester a bratrů, z toho 16 mladších osmnácti let, což je krásný základ pro budoucnost. Každoročně pořádá hasičský ples, soutěž mladých hasičů v poháru OSH Semily „O dráčka Soptíka, soutěž okresního poháru dospělých, Mikulášskou nadílku pro děti a mnoho dalších kulturních a společenských akcí.

Dlouhodobě nevyhovující prostory hasičské zbrojnice začal sbor společně s městem Semily řešit již v roce 2007, ale až v roce 2010 byly uvolněny prostředky na přestavbu v té době již uzavřené místní mateřské školky na novou hasičskou zbrojnici. Tím i tento nevyužívaný objekt zase získal svůj smysl a doznal i velkých změn. Přistavěla se část objektu pro mobilní techniku, opravila střecha, zrekonstruovali se vnitřní prostory. Bylo nutné provést nové vodorovné izolace, podlahy, omítky, instalace, vymalovat atd.

Za dva roky poctivé práce členové sboru odpracovali bezmála 5.000 brigádnických hodin. Dalších bezpočet hodin k tomu věnovalo několik dobrých kamarádů a přátel zcela zdarma. I díky jim se ve výše uvedený den mohlo a mělo co oslavit, výročí založení sboru a slavností otevření nové zbrojnice. Je zřejmé, že ještě spoustu další práce mají sestry a bratři z Bítouchova před sebou, například na úpravě okolí a podobně, ale základ je již hotov.

Slavnostního otevření se účastnili i zástupci města v čele s panem starostou Mgr.Janem Farským, který bitouchovským hasičkám a hasičům poděkoval za jejich práci, snahu, obětavost a hlavně čas, který sboru věnují a i vlastní výstavbě zbrojnice. Přítomny byly i obě místostarostky města paní Ing. Marcela Volšičková a paní Lena Mlejnková. Pozvání přijali i zástupci okolních sborů a nescházela ani semilská kabelová televize. Pro všechny přítomné bylo přichystáno občerstvení, hrála dechová hudba.

Při oslavě se nezapomnělo ani na bítouchovskou hasičskou drobotinu. Ta v letošním soutěžním pohárovém seriálu mládeže, který je pod patronací OSH Semily, „O dráčka Soptíka“ v kategorii mladších obsadila v celkovém pořadí překrásné druhé místo a zato si i zasloužila krásný dort. Jen tak dál.

I přes chmurný prosněžený den se celá oslava podařila. Ještě jednou sestry a bratři z Bítouchova gratulujeme, jak ke krásnému 120tému výročí od založení sboru, tak i k nové zbrojnici. Ať Vám dlouho slouží.

Ladislav Bruckner – místostarosta SDH Semily I.

Sdílet