Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

HAMRY – PODZIM 2006

O tom, že jako jednotky PO máme plnit některé úkoly na úseku ochrany obyvatelstva, víme snad všichni.

Aby odborná příprava, týkající se této problematiky, nebyla pouze teorie na učebně, přišlo vedení HZS Olomouckého kraje-ÚO Prostějov se zpestřením a praktickou podobou přípravy.

K tomu posloužil „jejich“ osvědčený model odborné přípravy pro dobrovolné jednotky na Prostějovsku, který funguje už 5 let. V Hamrech na Prostějovsku je bývalý sklad CO, který nyní zpravuje HZS OLK. Tento leží přímo na okraji obce a jsou v něm uskladněny prostředky pro nouzovou ochranu obyvatel. Nad vesnicí leží výcvikový areál AČR, který je hasičům k výcviku propůjčován. Tento areál obsahuje několik vojenských srubů a veškeré související zázemí. Proto je také předurčen pro nouzové ubytování případných evakuovaných.

A proč si nezkusit evakuaci naostro? A tak byl tento nápad v praxi v tajnosti realizován.
Jako figurantů bylo použito 18 studentů Reálného gymnázia v Prostějově, kteří byli skutečně evakuováni i se svými batůžky přímo z Prostějova.

V cca 0:30 byl vyhlášen poplach jednotce SDH města Prostějova s úkolem dostavit se do skladu CO v Hamrech během 90 minut. O této akci nikdo z nás „mokrých“ nevěděl, a tak brzké vstávání nebylo nikterak příjemné. V požadovaném čase se na místo dostavila družstva z Vrahovic 1+9 s CAS a DA, Žešova 1+5 s CAS, Domamyslic 1+5 s DA a Krasic 1+2 s CAS.

Úkolem bylo vybudování stanoviště pro nouzové ubytování pro 50 osob.
Ze skladu byl dovezen veškerý materiál a příslušenství. Pomocí elektrocentrál a halogenů z výbavy jednotek bylo nasvíceno místo, kde se začalo se stavbou velkých vojenských stanů. (Tyto stany jsme stavěli už několikrát, ovšem ve dne. V noci to bylo poněkud „zajímavější“) Byly postaveny 3 propojené stany, které se začaly vybavovat. Byly zprovozněny kamínka (hezký zážitek, hledat v noci v lese dřevo) a polní sprcha, stany byly osvětleny pomocí elektrocentrál ze skladu. Ve srubech bylo mezitím připraveno spaní a náhradní oblečení pro evakuované. Myslím si, že se to povedlo v reálném čase do svítání.

Dopoledne si tento tábor přijeli prohlédnou členové krizového štábu města Prostějova.
Toto byla náplň páteční odborné přípravy.

A pokračovalo se i v sobotu.

V sobotu se na základnu do Hamer sjelo 7 družstev z jednotek města Olomouce a 5 družstev JSDH Prostějov. Na dvou místech základny bylo připraveno celkem 12 pracovišť, kde se družstva střídala.

Pro vaši představu měly tuto náplň:
- jištění při práci ve výškách a při práci na střeše
- jištění (pažení) ve výkopech a studních
- legislativa při evakuaci
- evakuační prostředky
- ochrana jednotky při zásahu na nebezpečnou látku
- dekontaminace
- práce s elektrocentrálami a elektrozařízeními
- protipovodňová ochrana
- základy resuscitace
- seznámení s psychologickou službou HZS
- ukázka kontejneru nouzového přežití HZS OLK
- seznámení s vybavením skladu

Během dne se představilo i lezecké družstvo dobrovolných hasičů města Olomouce při záchraně osoby a také přestavili nové čerpadlo (Tohatsu), které olomoucký magistrát zakoupil všem svým jednotkám po letošní povodni.
Takto realizovanou odbornou přípravu si přišli prohlédnout zástupci GŘ HZS, vedení HZS OLK, delegace SH ČMS, zástupci hasičských médií a někteří další.

Pro ty, kteří se takto vzdělávali poprvé, to bylo jistě poučné. Snad se tento systém odborné přípravy rozběhne i jinde.

Nezbývá než poděkovat kolegům profesionálům z HZS Olomouckého kraje, kteří této akci věnovali hodně svého času, ale stálo to za to.
Za sebe. Na akce v Hamrech vždycky rád vzpomínám a ostatní můžete závidět.

Mirek Vantuch

velitel čety Vrahovice
JSDH Prostějov
Sdílet