Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Královéhradečtí hasiči – lezci cvičili záchranu osob z kabinkové lanovky na dráze Černá hora v Janských Lázních

Na šest desítek profesionálních hasičů z Královéhradeckého kraje se včera 29. října

zúčastnilo celodenního výcviku na lanové dráze Černá hora v Janských Lázních.

Celkem 66 speciálně vyškolených hasičů – specialistů pro práci ve výškách a nad volnou hloubkou cvičilo evakuaci osob z kabiny lanovky. Výcviku se zúčastnili členové lezeckých skupin a družstev HZS Královéhradeckého kraje z Hradce Králové, Rychnova nad Kněžnou, Náchoda, Trutnova a Jičína.

Hlavní technik lanové dráhy nejprve seznámil hasiče s technologií, provozním a evakuačním řádem lanovky. Lezci měli k dispozici téměř celou lanovou dráhu, kde je v provozu osmimístná kabinová lanovka. Zde hasiči nacvičovali evakuaci osob z kabinky, která je odlišná než na sedačkové lanovce.

Hasiči si zkusili několik způsobů a možností, jak se dostat na lanovou dráhu, ať již po sloupu nebo pomocí lan ze země. Slanili až ke kabince a mechanicky otevřeli její dveře. Figuranta upevnili do postroje a spustili na zem.

Speciální výcviky hasičů – lezců i leteckých záchranářů na kabinkových i sedačkových drahách probíhají každý rok. Hasiči si tak nacvičují postupy a možnosti záchrany lidí v případě poruchy těchto zařízení.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet