Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Martin Nosek převzal z rukou primátora statutárního města České Budějovice vyznamenání Za statečnost

V pondělí 29. října 2012 obdržel příslušník HZS Jihočeského kraje mjr. Bc.

Martin Nosek z rukou primátora statutárního města České Budějovice Mgr. Juraje Thomy vyznamenání Za statečnost udílené k příležitosti oslav Dne vzniku samostatného československé­ho státu.

Martin Nosek byl oceněn za zásah celé jednotky profesionálních hasičů ze stanice České Budějovice, která dne 7. července 2012 zasahovala u obce Libníč při vyhledání dvou osob, z nichž jedna zkolabovala a byla v přímém ohrožení života. Jednotka HZS Jihočeského kraje, které Martin Nosek velel, ve spolupráci s dispečinkem Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje, který udržoval kontakt s druhou osobu a mohl tak jednotku navigovat, a vrtulníkem Letecké záchranné služby vytipovala přibližný prostor, kde by se mohli oba postižení nacházet. Poté byla vytvořena rojnice a dvojice byla nalezena.


ČTĚTE: Hasiči hledali chlapce, který zkolaboval v lese, dispečerku ZZS naváděla jeho přítelkyně


Velitel zásahu Martin Nosek s ostatními příslušníky zasahující jednotky poskytli oběma předlékařskou první pomoc. Resuscitujícímu se podařilo obnovit základní životní funkce postiženého a ihned poté byl transportován hasiči na lesní cestu, kam přijela ZZS a převzala si ho. Dále bylo třeba ošetřit matku zraněného chlapce, která na místě zkolabovala a proto jí bylo přivoláno další vozidlo ZZS. I zde se příslušníci zasahující jednotky v čele s velitelem zásahu podíleli na předlékařské první pomoci.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet