Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ředitel HZS Jihomoravského kraje poděkoval hasičům za vzornou reprezentaci na Světových hrách hasičů v australském Syd­ney

Ředitel HZS Jihomoravského kraje plk. Ing. Jiří Pelikán dnes v Brně poděkoval hasičům – sportovcům za vzornou reprezentaci na Světových hrách hasičů v australském Sydney. 

Hry se uskutečnily za účasti více než pěti tisíc hasičů z celého světa. Mezi 12 českými hasiči byli dva příslušníci HZS Jihomoravského kraje Stanislav Kalvoda a Radek Málek ze stanice Lidická brněnského územního odboru HZS JHM. Her se dále zúčastnil také Ing. Josef Nečas z územního odboru HZS JHM v Blansku.

V silné mezinárodní konkurenci jihomoravští hasiči vybojovali celkem 14 medailí. Z toho 11 medailí – sedm zlatých, tři stříbrné a jednu bronzovou – fenomenálním výkonem vybojoval Stanislav Kalvoda. Brňan se tak zřejmě stal nejúspěšnějším účastníkem české reprezentace v historii světových hasičských her a patrně i jedním z nejúspěšnějších hasičů na klání v Sydney. Další tři zlaté medaile v Sydney vybojoval druhý brněnský hasič Radek Málek.

O zážitky z her se dnes hasiči podělili s novináři. Stanislav Kalvoda, který bodoval zejména v atletických soutěžích, si pochvaloval, že mohl závodit ve městě, které bylo dějištěm olympijských her. Hasičské klání bylo podle něj i přes velký počet závodníků perfektně zorganizované.

„Na světové hry jsem se připravoval celoročně a byly pro mě vyvrcholením celé sportovní sezóny. Největší radost jsem měl ze zlaté medaile z oštěpu, ale cením si každé medaile bez ohledu na kov. Už proto, že program lehkoatletických disciplin pořadatelé ze tří dnů zkrátili na dva a tak jsem málem přeskakoval z jednoho závodu na druhý,“ řekl S. Kalvoda, který v Sydney bojoval na již čtvrtých světových hrách.

Na příštích světových hrách, které budou v severoirském Belfastu, by brněnský hasič – atlet chtěl závodit v desetiboji.


Server POŽÁRY.cz byl po celou dobu Světových hasičských her přímo v Sydney a každý den vám přinášel články, fotografie i videozáběry.

ČTĚTE: Světové hasičské hry Sydney 2012


Jeho kolega Radek Málek v Sydney získal tři zlaté medaile, z toho dvě ve své hlavní disciplině kulturistice (vyhrál kategorii Masters 1 od 40 do 50 let a stal se absolutním vítězem v otevřené soutěži mužů bez omezení věku). V Austrálii tak navázal na svoji dosud nejúspěšnější sportovní sezónu, ověnčenou tituly mistra ČR, mezinárodního mistra Slovenska, mistra Evropy i světa.

„Obvykle závodíme ve sportovních halách, v Sydney jsme se v kulturistice poprvé utkali ve velkém párty stanu mezi oslňujícími reflektory, ale i to mělo svoji originální atmosféru,“ uvedl Radek Málek po návratu ze svých pátých světových her. Brněnský hasič se ale doma zdrží jen týden, protože 7. listopadu odlétá do USA na nejprestižnější světovou soutěž kulturistů Olympia, která se uskuteční ve městě Reno ve státě Nevada.


Stanislav Kalvoda, 36 let, hasič z povolání 6 let, příslušník HZS JHM, územní odbor Brno, stanice Lidická, od mládí veslař, později desetibojař, získal:

  • 7 zlatých medailí za: hod diskem, hod oštěpem, běh na 110 metrů s překážkami, skok do dálky, skok o tyči, trojskok, čs. – francouzskou štafetu 4 krát 100 metrů,
  • 3 stříbrné medaile za: hod kladivem, skok do výšky, páku,
  • 1 bronzovou medaili za vrh koulí,
  • 9. místo ve své věkové kategorii v závodě TFA (Nejtvrdší hasič přežije).

Radek Málek, 43 let, hasič z povolání 20 let, příslušník HZS JHM, ÚO Brno, stanice Lidická, provozuje vysokohorskou turistiku, cyklistiku, od 14 let se věnuje kulturistice. V Sydney získal:

  • zlatou medaili v kulturistice v kategorii Masters 1 (muži od 40 do 50 let)
  • zlatou medaili v kulturistice v kategorii open (muži bez věkové hranice)
  • zlatou medaili za silový trojboj.

Účastníci Světových her hasičů děkují za podporu HZS Jihomoravského kraje, Zdravotní pojišťovně ministerstva vnitra a Jihomoravskému kra­ji.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet