Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Byli oceněni nejlepší sportovci Ministerstva vnitra 2012, jako nejlepší družstvo byla oceněna reprezentace HZS ČR v disciplínách TFA

V úterý 30. října 2012 proběhlo v Praze slavnostní ocenění sportovců Ministerstva vnitra. Oceněni tak byli i nejlepší sportovci z řad Hasičského záchranného sboru. Jako nejlepší sportovec HZS ČR byl vyhodnocen nstržm. Ing. Jakub Pěkný z HZS Ústeckého kraje, který již od studentských let úspěšně reprezentuje sbor na soutěžích jak doma, tak v zahraničí. Jako nejlepší družstvo HZS ČR byla oceněna reprezentace HZS ČR v disciplínách TFA, a to především díky čtyřem zlatým medailím, které naši borci přivezli z Mistrovství Evropy, které se letos konalo v Německu.

Ceny nejlepším sportovcům roku 2012 předali náměstek ministra vnitra Mgr. Jaroslava Hrušky a generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky plk. Ing. Drahoslav Ryba. Ten mimo jiné ve své zdravici sportovcům řekl: „Oceněný Ing. Jakub Pěkný je členemreprezentace HZS ČR v požárním sportu a významných úspěchů dosáhl například v loňském roce na I. Mistrovství světa v požárním sportu studentů v Petrohradě v disciplíně „Výstup do 4. podlaží cvičné věže“, kde jako první v České republice splnil limity pro udělení čestného titulu Mistr požárního sportu. Mezi jeho největší úspěchy v letošním roce patří bezesporu 1. místo v disciplíně Dvojboj na společné mistrovství HZS ČR a SH ČMS v požárním sportu konaném letos v Uherském Hradišti. A především 1. místo a vytvoření českého národního rekordu (15,11s) v běhu na 100 metrů s překážkami na VIII. Mistrovství světa v požárním sportu v turecké Antalyi.

A čím si titul zasloužilo družstvo reprezentace HZS ČR v disciplínách TFA?

Především obrovským úspěchem všech členů na letošním Mistrovství Evropy TFA. Zde byl hlavním favoritem Lukáš Novák, nejlepší sportovec roku 2011. Ten ale letos neměl cestu za svým pátým evropským titulem vůbec jednoduchou. Ve startovní listině figuroval totiž také vítěz Světových hasičských her v TFA z jihokorejského Deagu, Němec Joachym Posanc. Ještě po třetím úseku vedl Joachym Posanc před naším Lukášem Novákem o čtyři sekundy. Ale nejnáročnější úsek z celé soutěže, a sice výstup do 16. nadzemního podlaží Lukáš zvládl excelentně a nakonec německého soupeře celkově porazil o devět vteřin! Lukáš Novák si do své bohaté sbírky přidal již pátý titul evropské jedničky v kategorii mužů do třiceti let, a prvenství získal i v absolutním pořadí bez rozdílu věku.

Čeští hasiči potvrdili roli favoritů a v každé věkové kategorii vystoupili na stupně vítězů. Vedle Lukáše Nováka se prosadili také další čeští hasiči. Loňský titul obhájil v kategorii mužů ve věku 45 – 50 let Josef Vlk. V kategorii mužů 30 – 35 let získal zlato další český borec Pavel Kubín.

Český tým ve složení Lukáš Novák, Zdeněk Koutník, Tomáš Zobaník a Michal Přecechtěl zaslouženě zvítězil i ve štafetové soutěži týmů. Další české družstvo získalo mezi 21 družstvy krásné třetí místo.

„Za každým takovým úspěchem stojí spousta dřiny a myslím si, že každý z kluků na sobě poctivě maká. Každá soutěž je tak trochu jiná, má svoje specifika. Není to všechno naprosto přesně dáno jako při požárním sportu, proto si myslím, že i taková česká šikovnost a přizpůsobivost na místní podmínky nám nahrává do karet. Co se týče týmové soutěže, tak jako reprezentační družstvo tvoříme super partu a to je taky hodně důležitý díl skládačky pro celkový úspěch týmu,“ řekl Lukáš Novák k úspěchu české reprezentace.

Složení družstva reprezentace HZS ČR – TFA

npor. Mgr. Vladimír Vysocký

HZS Olomouckého kraje nstržm. Tomáš Zobaník

HZS Olomouckého kraje nstržm. Michal Přecechtěl

HZS Olomouckého kraje nstržm. Štěpán Karban

HZS Královéhradeckého kraje nprap. Pavel Kubín

HZS Královéhradeckého kraje nstržm. Ondřej Rosenkranz

HZS Královéhradeckého kraje nstržm. Ing. Lukáš Novák

HZS Pardubického kraje nstržm. Jiří Mikulecký

HZS Pardubického kraje plk. Ing. Josef Nečas

HZS Jihomoravského kraje pprap. Jan Semerádt

HZS Libereckého kraje nprap. Ing. Zdeněk Koutník

HZS hl. m. Prahy nstržm. Josef Vlk

HZS Zlínského kraje

Sdílet