Pátek 17. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při betonování stropu v domě v Brně se utrhlo bednění a dělník propadl o patro níž

K záchraně lidí zasypaných pod zříceným stropem stavby dnes odpoledne hasiči vyjížděli do Sochorovy ulice v Brně-Žabovřeskách. 

Protože z hlášení, které hasiči na tísňové lince převzali ve 14.46 hodin, nebyl zřejmý rozsah závalu a počet zasypaných lidí, s jednotkou ze stanice v Lidické ulici vyjelo i družstvo hasičů-lezců s vyprošťovací a další technikou. Pro případné vyhledávání osob v sutinách si velitel zásahu vyžádal také kynologa se psem a k posouzení stavu objektu i statika.

Průzkum na místě ukázal, že při betonování stropu ve druhém patře stavby domu se pod 44letým dělníkem utrhla část bednění a stropu o ploše zhruba tři krát deset metrů a muž se propadl dolů.

Při příjezdu hasičů byl zraněný dělník mimo objekt stavby v péči zdravotníků, a zborcené bednění již nepadalo. Hasiči vytyčili nebezpečný prostor a odvolali zásah kynologa se psem. Místo události prohlédli a zadokumentovali také policisté.

Hasiči pak se statikem z pracovního koše automobilového žebříku prozkoumali stav a bezpečnost poškozeného stropu. Statik po prohlídce objektu konstatoval, že další zřícení stropu nehrozí a pracovníkům stavební firmy uložil opatření k zajištění stability objektu. V 16.25 hodin hasiči ukončili zásah.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet