Pátek 17. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kontejnery v České Lípě zapaloval teenager, ohníčky zakládal jen tak pro radost

Pětiměsíční trpělivá práce přivedla českolipské kriminalisty na stopu žháře, který v České Lípě v průběhu měsíce července založil celkem 10 požárů odpadových kontejnerů.

Ilustrační foto

Na počátku vyšetřování nikdo z policistů nepředpokládal, že za nimi stojí teprve 14 letý chlapec. Ten se při včerejším výslechu ke všem 10 případům policistům přiznal. Prý požáry zakládal proto, že se mu to líbilo, neměl přitom žádný zlý úmysl.

Poprvé zaměstnal příslušníky hasičského záchranného sboru 3. července kolem 4. hodiny nad ránem, když na křižovatce ulic Mariánská a Mikovcova zapálil dva kontejnery na tříděný odpad a pak ještě nedaleko mezi Mariánskou a Okružní ulicí jeden takový. Pak hořely kontejnery v ulicích Brněnská, Budyšínská a Hradecká. Způsobené škody jdou do desetitisíců korun.

Chlapec s trvalým bydlištěm v České Lípě se vždy vytratil po půlnoci z domova tak, aby si toho rodiče nevšimli, a při svých toulkách městem si zakládal ohníčky, jen tak pro radost. O tom jeho rodiče neměli nejmenší tušení.

Policisté si v souvislosti s vyšetřováním případu vyžádají psychiatricko psychologické posudky soudních znalců na psychický stav chlapce, které poskytnou odpověď i na otázku, zda chlapec jednal pod vlivem duševního onemocnění a zda má sklony k pyromanii.

Po skončení dokumentování případu policisté spisový materiál vzhledem k chlapcově věku tak jako tak odloží z pohledu trestně právního, nicméně záleží i na dalších zjištěných skutečnostech, zda bude chlapci soudem pro mladistvé uloženo nějaké výchovné opatření nebo případně ochranná výchova.

por. Bc. Ivana Baláková
Policie ČR

Sdílet