Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na střeše šumperské nemocnice se objevil dým, že jde o cvičení hasiči do poslední chvíle nevěděli

Dým, pulsující světla hasičských vozů a evakuovaný zdravotnický personál – tak to v pátek odpoledne vypadalo v areálu Šumperské nemocnice, která je členem skupiny AGEL.

Ve zdejší budově centrálních laboratoří vypukl požár – naštěstí jen cvičný. Cílem utajovaného hasičského cvičení bylo prověřit připravenost pracovníků nemocnice i hasičů na obdobné krizové situace a garantovat tak bezpečí pacientů.

Akce začala ve 14 hodin, kdy se na střeše budovy centrálních laboratoří objevil technický dým. Jen několik málo minut poté na místo dorazili hasiči, kteří začali zajišťovat místo, evakuovat personál a cvičně hasit požár.

S pomocí hodnotitelů byla následně sledována reakce personálu na vzniklou situaci, a to jak u příslušníků hasičského záchranného sboru, tak u zaměstnanců nemocnice,“ uvedl ke cvičení ředitel Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje územního odboru Šumperk Ing. Martin Žaitlik.

Správce Šumperské nemocnice Ing. Mgr. Martin Pelnář uvedl, že na základě proběhlého cvičení budou přijata organizační opatření, která povedou ke zvýšení připravenosti personálu na obdobné krizové situace.

Naštěstí šlo pouze o cvičení, získali jsme z něj celou řadu podnětů, které povedou k zajištění vyššího bezpečí pacientů i personálu. Opakování obdobné akce v budoucnu určitě nevylučujeme,“ dodal správce.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet