Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z okna bytové jednotky v Berouně šlehaly v listopadu plameny, policisté obvinili muže, kvůli kterému začalo hořet

Berounští kriminalisté obvinili třiačtyřicetiléteho muže, který dne 3. listopadu 2012 krátce po šesté hodině ráno v Berouně ul. Slapská zapříčinil požár v bytě v prvním patře tím, že manipuloval s otevřeným ohněm, a to v době kdy byl sám v poměrně vysokém stupni opilosti.

Po vzniku ohlášení požáru bylo u muže dechovou zkouškou zjištěno 1,16 promile alkoholu v dechu.

Od otevřeného ohně se vzňaly hořlavé materiály v bytě a postupně se požár rozšířil do prostor bytu, kdy došlo k poškození vybavení bytu, oken, podlah a elektriky.

Vlivem požáru došlo k šíření zplodin hoření do společných prostor domu, odkud bylo evakuováno celkem 29 obyvatel, ke zranění osob nedošlo, kromě obviněného muže /1969/, který se nadýchal zplodinami hoření.

Při požáru došlo k okouření fasády domu a k poškození skleněné výplně v dalším bytě, kdy tímto jednáním vznikla škoda ve výši 283.000,–Kč, uchráněné hodnoty dle odborného vyjádření HZS Beroun jsou 3.000.000,–Kč.

Obviněný muž z nedbalosti způsobil obecné nebezpečí tím, že vydal lidi v nebezpečí smrti nebo těžké újmy na zdraví, tím že zapříčinil požár, tento čin spáchal proto, že porušil důležitou povinnost uloženou mu podle ustanovení § 17 odst. 1 písmeno a) zákona č. 133/1985 Sb.o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů:

Fyzická osoba povinna počínat si tak, aby nedocházelo ke vzniku požáru, zejména při používání tepelných, elektrických, plynových a jiných spotřebičů a komínů, při skladování a používání hořlavých nebo požárně nebezpečných látek, manipulaci s nimi nebo s otevřených ohněm či jiným zdrojem zapálení.

Za uvedené jednání nyní hrozí muži až pět let vězení.

nprap. Lenka Uriánková
Policie ČR


Jednotka HZS Středočeského kraje ze stanice Beroun společně s jednotkou SDH města Králův Dvůr spolupracovaly 3. listopadu 2012 v 06:21 s Policií ČR, zdravotnickou záchrannou službou a Městskou policií Beroun při požáru bytové jednotky v ulici Slapská v Berouně.

Po dojezdu na místo zásahu bylo zjištěno, že z oken bytové jednotky ve druhém nadzemním podlaží pětipodlažního panelového bytu vychází hustý kouř a šlehají plameny.

Před příjezdem hasičů se na místo zásahu dostavila hlídka Policie ČR, která zahájila evakuaci osob z panelového domu a pomocí jednoho kompaktního proudu C52 z vnitřního hydrantového systému bránila šíření požáru vně objektu do bytu nad hořícím bytem.

Hasiči provedli průzkum a bojové rozvinutí jednoho vysokotlakého proudu v dýchací technice do hořícího bytu, připravili jeden proud C52 do bytové jednotky nad požárem a další proud C52 byl rozvinut do podlaží pod hořící byt.

K odvětrání kouře byly nasazeny dva přetlakové ventilátory, ke hledání skrytých ohnisek požáru byla použita termovizní kamera.

Souběžně s hašením požáru byl ustaven automobilový žebřík a probíhala záchrana 1 osoby, evakuace 28 osob a 2 psů z panelového domu. Zachráněného uživatele bytu převzala do péče zdravotnická záchranná služba a odvezla jej k nemocničnímu ošetření.

Na místo zásahu byl povolán kontejnerový automobil s protiplynovým kontejnerem a nafukovacím stanem. Nafukovací stan města Beroun, který je určen k plnění úkolů na úseku ochrany obyvatelstva, byl zprovozněn a vytvořil tak vyhřívané přístřeší pro evakuované osoby, k dispozici evakuovaným byl i teplý čaj. V rámci posttraumatické intervenční péče byl jednomu malému účastníku evakuace předán plyšový maskot HZS ČR „Dráček Záchranáček“.

Lokalizace požáru byla provedena vysokotlakým proudem 20 minut po dojezdu jednotek na místo, požár byl likvidován v 7:52 hodin a obyvatelé domu se mohli vrátit do svých bytů. Ke snížení sekundárních škod hasební vodou byl po lokalizaci požáru použit průmyslový vysavač darovaný firmou GZ Digital Media, a.s.

Příčina požáru a výše škod jsou v šetření.

mjr. Ing. Tomáš Hradil
velitel stanice Beroun
HZS Středočeského kra­je

Sdílet