Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ze Žďáru nad Sázavou a Prahy se zúčastnili odborné stáže na ochranu historických uměleckých děl ve Francii

Ve dnech 22. – 26. 7. 2012 se dobrovolní hasiči ze Žďáru nad Sázavou s kolegy z HZS hl. m. Prahy stanice Pražský hrad zúčastnili odborné stáže na ochranu historických uměleckých děl ve Francouzském městě Colmar department Horní Rýn v doprovodu PhDr. Zdislavy Tesařové.

Po příjezdu do města Colmar jsme se ubytovali na stanici a poté se seznámili se stanicí a technikou, kterou disponují francouzští hasiči. Proběhla také prohlídka operačního střediska.


Druhý den jsme byli rozděleni do směn na 24 hodinovou službu na 3 stanice. Dva hasiči z Prahy zůstali na stanici v Colmaru, město má cca 60 000 obyvatel. Dva hasiči z Prahy a jeden ze Žďáru nad Sázavou – David Partl – byli na stanici ve městě Mulhouse, město má cca 250 000 obyvatel.

A poslední dva hasiči jeden z Prahy a jeden ze Žďáru n. S. – Václav Ležák – byli na stanici ve městě Saint Louis, město má cca 60 000 obyvatel. Všichni hasiči sloužili na stanicích jak na požární technice tak i na ambulanci kterou ve Francii provozují hasiči.


Třetí dne po návratu ze služby na stanicích, jsme se vydali na prohlídku muzea v Colmaru Unter Linden, kde nám byl představen projekt na záchranu historických uměleckých děl.

V odpoledních hodinách jsme měli přednášku od administrativního pracovníka SDIS o požární ochraně v Horním Rýně poté přednáška od plk. Dr. Fuchse o včlenění civilního obyvatelstva do první pomoci a používání defibrilátorů. Ve večerních hodinách 4 hasiči nastoupili 12hodinovou službu na stanici v Colmaru.


Čtvrtý den dopoledne proběhlo vyhodnocení projektu na záchranu historických uměleckých děl + fotografická dokumentace ze zásahu při evakuaci děl z muzea. Poté následovalo fotografování s velitelem departmentu plk. Almandem, při této příležitosti jsme mu předali sošku patrona českých hasičů sv. Floriána.

V odpoledních hodinách nás čekala prohlídka a seznámení s evakuačním plánem muzea hraček v Colmaru. Večer šli zbylí 3 hasiči do poslední 12hodinové služby na stanici v Colmaru.


Pátý poslední den stáže nás čekala prohlídka ohňového domu pro výcvik hasičů a ukázka vyhledávání osob ze sutin pomocí psů. Před závěrečným obědem proběhlo celkové vyhodnocení stáže za přítomnosti velitele stanice v Colmaru, rozloučení a odjezd zpět do České republiky.

SDH Žďár nad Sázavou 2 – Zámek

Sdílet
Seriál: Stáž ve Francii - Projekt na záchranu památek