Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při záchraně osob z věže vodojemu šlo o vteřiny

Pátek třináctého se stal osudným pro dva dělníky, kteří natírali vnitřní prostor věže vodojemu (válcového tvaru) v Prachovicích na Chrudimsku.

Nadýchali se totiž výparů barvy a krátce po 16. hodině museli být na pomoc přivoláni záchranáři. Poté, co operační důstojník hasičů obdržel zprávu o této události, vyslal okamžitě na místo profesionální hasiče z Chrudimi a Seče a dále dobrovolnou jednotku z Prachovic.
Povoláni byli také hasiči-lezci, kteří se museli nejprve dostat tubusem věže vodojemu k pracovníkům. Ti se nadýchali výparů barvy a ředidla a nebyli sami schopni se z věže dostat. Hasiči v dýchacích přístrojích bojovali nejen s časem, ale také s velmi špatným, úzkým přístupem do věže vodojemu. Navíc bylo vše kolem hasičů čerstvě natřeno, což činilo povrch stěn vodojemu kluzkým a pro hasiče byla záchrana o to složitější. Celá událost se navíc odehrávala v padesátimetrové výšce. Hasiči museli velmi rychle zjistit zdravotní stav obou pracovníků a ihned jim poskytnout první předlékařskou pomoc. Oba dva natěrači byli v bezvědomí. Hasiči si museli pracovníky k sobě přivázat a udržovat neustále jejich svislou polohu, protože by je jinak z úzkého prostoru ven nedostali. K samotnému velmi komplikovanému vyproštění postižených osob musel být přivolán vrtulník. První osobu se podařilo pomocí vrtulníku vyprostit v 18:29 hodin a druhou přesně o deset minut později. Oba postižené pracovníky si do péče převzala zdravotnická záchranná služba a převezla je do nemocnice. Náročná záchranářská operace skončila krátce po 20. hodině.


por. Bc. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet