Čtvrtek 2. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičští lezci na Liberecku se učí vyjednávat se sebevrahy

Na liberecké stanici odstartoval velice zajímavý dvoudenní seminář, na kterém se hasiči učí, jak vyjednávat s osobami demonstrujícími sebevražedné úmysly.

Kromě potřebné teorie byla v odpoledních hodinách zahájena i praktická část, kdy na střeše stanice hráli modelové situace a demonstrovali sebevražedné úmysly. To vše probíhalo pod dohledem zkušených profesionálů, neboť výcvikem je totiž provázejí – psycholog HZS Olomouckého kraje se svým asistentem, koordinátor policejních vyjednavačů, policejní psycholožka a samozřejmě psycholožka hasičů Libereckého kraje.

„Výcvik je určen především pro lezecké instruktory, ale věřím, že bude pokračovat a projdou jím všichni hasiči lezeckých družstev v kraji," sdělila záměr pilotního projektu psycholožka hasičů HZS Libereckého kraje kpt. Mgr. Drahomíra Horová.

Hasiči budou také v modelových situacích pokračovat a trénovat postupy a cíle zásahu složek IZS. Řídit se budou Katalogem typových činností IZS (č. 02), kde je popsáno, jak se postupuje při společném zásahu.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet