Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Smolný den pro motorkáře

V sobotu došlo na Uherskohradišťsku ke dvěma těžkým dopravním nehodám s motocykly, které způsobily dvě úmrtí a dvě těžká zranění.

Dne 14. 10. 2006 ve 13:56 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po velmi těžké dopravní nehodě u Buchlovic.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/50, nedaleko hradu Buchlov, došlo k tragické dopravní nehodě mezi dvěma motocykly.

Podle svědků předjížděl jeden z motocyklistů na svém stroji Honda Hornet 900 osobní auto v jedné ze zatáček známých serpentin. Třicetiletý řidič motorky se řítil od Brna na Uherské Hradiště, když přejel plnou dělící čáru a v protisměru se čelně střetl s dalším motocyklistou. Následkem silného střetu oba řidiči na místě svým zraněním podlehli.

Mladý řidič vezl na motocyklu i svou šestadvacetiletou novomanželku, která utrpěla velmi vážné zranění nohy. Hasiči a zdravotníci jí poskytli první pomoc, naložili ji do sanitního vozu a převezli ji na vyvýšené místo v kopcích, kde přistál vrtulník letecké zdravotnické služby. Žena byla transportována do nemocnice v Brně.

Padesátiletý řidič druhého motocyklu skončil po nárazu se svým strojem v lese. Hasiči museli obě motorky zabezpečit proti úniku provozních kapalin a olejů do půdy. Po nárazu zůstala na vozovce olejová skvrna, která musela být hasiči odstraněna sorbenty.

Po celou dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému a vyšetřování byla doprava uzavřena a odkláněna na objízdné trasy. Uvolnění hlavního tahu bylo umožněno až po odklizení vraků motocyklů a střepů z vozovky kolem 17:00 hod.

Dne 14. 10. 2006 v 15:35 hod. byli hasiči znovu požádáni o pomoc po další těžké nehodě motocyklisty nedaleko Buchlovic.

Operační důstojník HZS Zlínského kraje v tu chvíli řešil čtyři vážné události a obě družstva profesionálních hasičů z Uherského Hradiště zasahovala u záchrany chlapce. Na místo nehody proto vyslal jednotku sboru dobrovolných hasičů z Kunovic s jedním zásahovým vozidlem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že mezi obcí Zlechov a Boršiče došlo k velmi těžké dopravní nehodě mezi motocyklem zn. Kawasaki Ninja a osobním autem Š Felicia.

K dopravní nehodě došlo na objízdné trase předcházející události, kam byla doprava odkláněna policií z hlavního silničního tahu. Podle svědků třiadvacetiletý řidič motocyklu předjížděl osobní auto a v protisměru narazil do projíždějícího auta Škoda.

Při čelním nárazu přeletěl motocyklista i se svým strojem přes přední kapotu auta i střechu. Stroj dopadl vedle vozu šokovaného řidiče a motocyklista letěl vzduchem až do příkopu. Před dopadem jen těsně minul betonový pomník a s vážným zraněním hlavy zůstal ležet v trávě.

Motocyklista utrpěl těžké zranění a v bezvědomí byl přepraven do nemocnice ve Zlíně. Snaha o přivolání letecké zdravotnické služby byla marná, protože všechny transporty byly vytíženy. Požadavek na povolání SAR Armády ČR tentokrát nepřišel.

Hasiči pomohli záchranářům a s úklidem vozovky od střepů a uniklých provozních kapalin. Už tak komplikovaná doprava na objízdných trasách byla ještě více omezena a řidiči se snažili zkracovat cestu po všech typech komunikací.


Po celé odpoledne, kdy probíhal sraz motorkářů na ukončení sezóny v kopcích u Buchlovic, zažil nejeden motorista nepříjemné chvilky s neukázněnými motocyklisty. Také záchranáři a policisté u obou nehod museli i silnými slovy vykazovat neposlušné motorkáře, kteří si vynucovali průjezd přes místo neštěstí, a to i v době zásahu. Jiné motorkáře zase lákala zvědavost nebo jen lidská hloupost způsobující podobná neštěstí. Snad bude dnešní jejich loučení poučením především pro ně samotné.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet