Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Luhačovický rybník „patřil“ hasičům, cvičně zde zachránili tonoucího, instalovali nornou stěnu a vyzkoušeli záchrannou lávku

Už v ranních hodinách byla na hladině rybníku „Marion“ v Luhačovicích zpozorována mastná a páchnoucí skvrna. Na místo se po oznámení dostavil správce vodní plochy, aby provedl kontrolu. Při pohybu na mokrém a kluzkém povrchu hráze však uklouznul a spadnul do vody. Protože břehy rybníku byly strmé a kluzké, nemohl se vlastními silami dostat z vody. Naštěstí okolo procházel občan, který venčil psa a muže, kterému ve studené vodě hrozilo prochladnutí a následné utonutí zpozoroval.

Na základě jeho oznámení, které bylo přijato na tísňové lince hasičů v 08:29 hodin, byly na místo události vyslány jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů ze stanice Luhačovice.

Takto začalo dnešní taktické cvičení jednotek PO, které mělo za cíl prověřit akceschopnost a součinnost obou jednotek při záchraně tonoucího a likvidaci nebezpečných látek z vodní hladiny.

Bezprostředně po příjezdu cvičících jednotek na místo události byla provedena záchrana tonoucí osoby za použití záchranného kruhu, házecího pytlíku s lanem a člunu.

Současně s prováděnými záchrannými pracemi provedla jednotka dobrovolných hasičů položení nafukovací norné stěny na hladinu rybníku v místě jeho přítoku. Po zachycení neznámé látky bylo provedeno její odstranění z vodní hladiny.

I přes velmi chladné a deštivé počasí využily cvičící jednotky plánovaného času výcviku k prověření i dalších možností záchrany osob z vodní hladiny. Vyzkoušely si například i použití nafukovací záchranné lávky, která je určena k pracím na vodní hladině, bažinatém povrchu, sněhu, ledu či ledové tříšti.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet