Pondělí 6. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dráček Hasík opět pomáhal dětem zmírnit stres u nehody

Dráček Hasík – plyšový maskot preventivního programu HZS pro děti, dnes opět pomáhal malým účastníkům nehody překonávat stres. Hasiči plyšovou figurku předali dvěma malým dětem, které jely v havarovaném autě na Břeclavsku. Při nehodě, která se stala na silnici u Velkých Hostěrádek, se osobní vozidlo Citroen Xsara střetlo s nákladním autem Scania.

Čtyřiatřicetiletá řidička auta byla zraněna. Nehoda byla hasičům ohlášena v 10.42 hodin, na místo vyjeli profesionální hasiči ze stanice v Hustopečích a dobrovolní hasiči z Klobouk.

Při jejich příjezdu byli všichni účastníci nehody mimo vozidla, zraněná řidička byla v péči zdravotníků a ti ji převezli do nemocnice. Také její děti, kterým hasiči věnovali barevného dráčka, zdravotníci převezli k vyšetření do nemocnice.

Havarovaná vozidla hasiči zabezpečili proti případnému požáru a odpojili baterie. Po vyšetření nehody pak z vozovky uklidili střepy a úlomky z aut a povrch komunikace očistili od bláta.

Od roku 2009, kdy jihomoravští hasiči na svá zásahová vozidla umístili plyšové dráčky a začali je využívat v praxi, dosud dětem u 99 zásahů rozdali 107 Hasíků. Letos plyšové dráčky k alespoň částečnému odpoutání pozornosti dětí od dramatického prožitku zatím použili u 27 zásahů. Z toho sedmnáctkrát u dopravní nehody, dvakrát u požáru a osmkrát u technických zásahů.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet