Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči stavěli norné stěny na Svitavě, do řeky unikly ropné látky, na místo vyrazili také chemici z Tišnova

K úniku ropných látek do řeky Svitavy dnes hasiči vyjížděli do Letovic na Blanensku. U řeky zasahovaly tři jednotky hasičů. 

Na hladině řeky v Letovicích se ráno objevil zhruba 400 – 500 metrů nesouvislý pás mastných skvrn zřejmě z ropných látek. Při likvidaci havárie zasahovali profesionální hasiči ze stanic v Boskovicích a v Blansku a dobrovolní hasiči z Letovic.

Na místo vyjela i jednotka ze stanice v Lidické ulici v Brně s technikou a zařízením k likvidaci ropných havárií, ta ale zůstala v záloze a nezasahovala. O události hasiči informovali pracovníky Povodí Moravy, odboru životního prostředí Městského úřadu v Boskovicích, České inspekce životního prostředí a Moravského rybářského svazu.

Při příjezdu hasičů byl na hladině řeky, která má ve městě členité koryto široké zhruba 8 metrů, nesouvislý tenký mastný film. Pro zachycení unikajících nebezpečných látek hasiči hladinu řeky přehradili třemi nornými stěnami. Skvrny na hladině likvidovali pomocí sorbentu, který postupně z vody sbírali do nádob k ekologické likvidaci.

Při průzkumu v okolí zjistili, že nebezpečné látky do řeky unikly z místní kanalizace. Po konkrétním viníkovi havárie pátrají policisté a ekologové. Chemici z laboratoře HZS JmK v Tišnově ze znečistěné řeky odebrali vzorky vody.

Protože další přitékání ropných látek do řeky z kanalizace ještě během dopoledne zcela ustalo a hasiči větší část skvrn z hladiny pomocí sorbentu zlikvidovali, profesionální jednotky krátce před polednem přerušily zásah. Ke střežení řeky i norných stěn a k likvidaci zbývajících nečistot z hladiny na místě zůstala místní jednotka dobrovolných hasičů. Při zásahu zatím nebyl zaznamenán žádný úhyn ryb.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet