Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čidla v úpravně vody nahlásila únik chloru, na cvičení s kovovým sudem poté vyjeli jihočeští hasiči

Ve středu 7. listopadu 2012 od 9 hodin proběhlo v areálu JVS – úpravny vody Plav taktické cvičení za účasti jednotek HZS Jihočeského kraje, HZS Správy železniční dopravní cesty České Budějovice a zaměstnanců Jihočeského vodárenského svazu – úpravny vody Plav.

Cvičení bylo naplánováno v rámci odborné přípravy jednotek HZS a zainteresovaných orgánů. Zaměřilo se jak na taktickou, tak i na operační úroveň. Na taktické úrovni zasahující jednotky procvičovaly záchranné a likvidační práce zaměřené na únik chlóru z důvodu technické závady v areálu úpravny vody Plav.

Na operační úrovni byla procvičována činnost Operačního střediska HZS Jihočeského kraje při řízení jednotek v průběhu zásahu a spolupráce s Operačním střediskem HZSP SŽDC a velínem JVS – úpravny vody Plav.


Námět cvičení:

V chlorově úpravny vody Plav detekují čidla únik chloru a vysílají signál na velín JVS. Pracovníci JVS s dýchacími přístroji ověřují tuto skutečnost na místě a po vyhodnocení usuzují, že se jedná o mimořádnou událost s únikem chloru z kovového sudu do prostoru chlorovny.

Z důvodu malé ochrany pracovníků před nebezpečnou chemickou látkou nelze zjistit rozsah poškození sudu. V železném sudu je pravděpodobně uskladněno 500 kg zkapalněného chloru. Tyto informace předávají zaměstnanci velína na tísňovou linku 112. Operační středisko HZS Jihočeského kraje vysílá na místo mimořádné události určené jednotky.


Způsob provedení cvičení:

Jednotka HZS Jihočeského kraje ze stanice České Budějovice a jednotka HZSP SŽDC České Budějovice průzkumem a získanými informacemi od pracovníků JVS zjistila stav situace, lokalizovala nebezpečnou chemickou látku, provedla průzkum, zda se v místě úniku nenachází osoby, a v místě úniku vytýčila nebezpečnou zónu.

Poté zamezila úniku chloru z poškozeného sváru kovového sudu za použití utěsňovací desky, vaků a upínacích pásů. Pro zmírnění následků úniku chlóru a pro jeho neutralizaci použila vápenné mléko, jež bylo přečerpáváno ze sběrné jímky do sudu. Jednotka ze stanice Suché Vrbné provedla natažení dvou proudů C pro zřízení vodní clony v případě změny povětrnostní situace a ohrožení blízké obce.

Zásah hasičů byl veden v přetlakové dýchací technice a přetlakových oblecích. Součástí zásahu byla dekontaminace zasahujících hasičů a použitého materiálu. Pro řádnou dekontaminaci byl v místě zásahu vybudován nástupní prostor, prostor dekontaminace a týlový prostor.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet