Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Silný vítr opět zaměstnal profesionální i dobrovolné hasiče v několika okresech Moravskoslezské­ho kraje

Jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů vyjely v Moravskoslezském kraji od včerejšího rána do dnešního dopoledne k více jak 30. událostem, při kterých odstraňovaly následky silného větru, zasahovalo se především v noci na dnešek a dnešní ráno.

Jednalo se hlavně o odstraňování spadlých a nebezpečných stromů přes silnice, také přes dráty elektrického vedení a telefonní kabely, 2× hasiči řešili uvolněné plechy na střechách.

Jeden případ za všechny, kKvůli silnému větru se (patrně během noci) „sloupla“ a převrátila plechová krytina na polovině staršího patrového objektu SK Beskyd Frenštát pod Radhoštěm.

Na místo vyjely dnes ráno dvě jednotky hasičů – jednotka HZS MSK ze stanice Nový Jičín a jednotka dobrovolných hasičů Frenštát pod Radhoštěm.

Plech hasiči odřezali (pomocí rozbrušovací pily) na ploše 17 × 5 metrů (asi polovina plochy střechy) a shodili dolů. Zbytek střechy zajistili (přibili) hřebíky. Majitelé objektu si zajistí provizorní zakrytí střechy. (v tuto chvíli dojíždějí do Frenštátu pod Radhoštěm, odkud byla nahlášena poničená střecha).

Situace s výjezdu hasičů v Moravskoslezském kraji kvůli silnému větru se uklidňovala již v neděli dopoledne i poté, co majitelé a uživatelé objektů zjistili stavy svých střech.

Tedy celková statistika výjezdů od sobotního rána doteď (nejvíce výjezdů bylo v noci na neděli): celkem 43, z toho v okrese Frýdek-Místek 25, v okrese Bruntál 8 a na Novojičínsku 5×. Hlavně na popadané stromy, jeden výjezd znamenal i kácení více stromů, 4× na opravy a zajištění střešních krytin.

Nemáme dosud žádnou informaci, že by v souvislosti se zásahy hasičů byla způsobena nějaká zranění, ani pády stromů na jedoucí či parkující auta.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet