Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pomoc přes hranice

7. 10. 2006 proběhlo cvičení zásahu na hořící dům na Černém jezeře. Jednalo se o objekt bývalé roty PS, který je určen k demolici. Cvičení se zúčastnili i naši kolegové ze sousední Bavorské Rudy.

Toto cvičení bylo jakýmsi prvopočátkem větší spolupráce s Německým sborem do budoucnosti. Naše obec se nachází na samém konci republiky, odkud je nejbližší JPO V a JPO II vzdálena 15 km, resp. 25 km a nejbližší stanice HZS přes 30 km, což činí dojezdové časy téměř neuvěřitelnými (přes půl hodiny v létě). Proto jsme se logicky zaměřili na bližší spolupráci s německými kolegy, kteří by nám mohli přijet pomoci v případě potřeby téměř okamžitě (3 km).

Samotné cvičení proběhlo podle předem připraveného scénáře a bylo zaměřeno na seznámení s technikou a taktickými postupy kolegů z Bavorské Rudy a opačně. Jednalo se o požár sklepních prostor s následným prohořením do přízemí a 1. nadzemního podlaží a záchranou osob z objektu. Naše jednotka po příjezdu s vozidlem Nissan RZA provedla průzkum, vypnutí energií a záchranu osoby v přízemí a dále prováděla hasební práce v přízemí (nejdříve wap z RZA, poté 1 C proud z T 815). Po 3 miuntách se na místo dostavila CAS K24 T 815, která začala provádět průzkum a hasební práce ve sklepních prostorech, pomocí 1 proudu C. Příjezd Německé jednotky s vozem CAS 24 Iveco Magirus byl přibližně 7 minut po našem prvním vozidle Nissan. Jednotka začala provádět průzkum 1. NP, kde našla přiotrávenou osobu, kterou vynesla ven a poté začala hasit taktéž 1 proudem C. Na místo přijela i T 138, která prováděla doplňování vody do naší T 815 a Německé CAS 24 Iveco.

Výšková technika nebyla k dipozici, jelikož naše IFA AZ30 je nemocná :(

Velké uznání sklidila i hasička z Německé jednotky za svůj předvedený výkon, za který by se nemusel stydět žádný zástupce z mužského rodu.

Po ukončení cvičení proběhlo krátké vyhodnocení a následné občerstvení v naší hasičárně.

Do budoucna je plánováno další cvičení, které proběhne v Německu.

text: Filip Brož, foto: Jiří Smrž a Filip Brož
Sdílet