Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rescue Team Hostýnské vrchy se připravuje na zimu

V těchto dnech se připravují dobrovolní záchranáři z Rescue Team Hostýnské vrchy na blížící se zimní sezónu, která bude i pro ně náročná.

Dobrovolní záchranáři z občanského sdružení Rescue Team Hostýnské vrchy se v posledních týdnech pečlivě připravují na nadcházející zimní sezónu.

Dvě odborná soustředění za uplynulé víkendy byla zaměřena na záchranu osob z nepřístupného terénu, poskytování první pomoci, fixace do transportního lůžka, základní lezecký výcvik, práce s lany a lanovou techniku.

Soustředění se zúčastnil téměř celý patnáctičlenný tým dobrovolníků, který doplnili figuranti. Záchranáři očekávají náročnou zimní sezónu, která je každoročně umocněna zvyšujícím se počtem návštěvníků Hostýnských vrchů. Desítky zraněných lyžařů v loňském roce jsou důvodem dalšího rozšiřování služeb dobrovolných záchranářů, kteří musí držet krok nejen v oblastech poskytování pomoci, ale také v odpovídajícím vybavení a technice.

Letošní rok také upozornil na celou řadu úrazů v letních měsících, stejně jako na problémy s turistikou, cyklistikou, houbařením apod. Velký rozmach různých adrenalinových sportů láká do přírody stále více lidí, a tím se i častěji objevují případy úrazů. Záchranáři jsou zapojováni i do pátracích akcí po pohřešovaných osobách v lesích u Tesáku.

Dobrovolní záchranáři se proto rozhodli od letošního roku poskytovat své služby celoročně, a významně tak přispět k záchranám návštěvníků těchto kopců. Představa záchranářů je taková, že by se chtěli zapojit do oficiální spolupráce se složkami integrovaného záchranného systému Zlínského kraje jako jeho pomocná složka.

V případě další nezbytné pomoci ze strany sponzorů bude vybudována základna dobrovolných záchranářů na Tesáku, kde budou jejich členové sloužit v pohotovostních směnách.

Důležitou součástí jejich práce je také oblast prevence před úrazy. Do této oblasti patří především udržování běžeckých tras, včetně cest pro cyklistiku i turistiku. Pravidelné projíždění cest, odstraňování spadlých stromů a dalších překážek přispívá k většímu bezpečí lidí. Zároveň se tak zvyšuje i atraktivnost lokalit a lepší podmínky pro návštěvníky regionu.

Okolní obce se chtějí postupně zapojit do příspěvkových programů a podporovat rozvoj turistiky této lokality. To ale přináší další nároky na nové vybavení záchranářů, kteří v současné době nejvíce potřebují čtyřkolový motocykl do těžkého terénu a sněžný skútr na pohyb v zimních měsících. Investice vyžadují finance o objemu asi sedm set tisíc korun, na které hledají vhodné sponzory.

Práci dobrovolných záchranářů oceňují i profesionálové, kteří využívají především jejich perfektní osobní a místní znalost terénu. Několik společných zásahů při záchraně lidských životů jen podtrhuje význam dobrovolnické služby na horách. Nadále se společně účastníme specializovaných cvičení a zdokonalovacích akcí.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

Úspěšné akce týmu:
<a href=„https:/­/www.pozary.cz/cla­nek.asp?id_clan­ku=4456“ target=>Spolupráce hasičů a armády při záchraně
<a href=„https:/­/www.pozary.cz/cla­nek.asp?id_clan­ku=4795“ target=>Ski Rescue Team Tesák letos již potřetí úspěšný
Sdílet