Sobota 18. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ostravští hasiči řezali v Hrabůvce nebezpečnou vrbu nad křižovatkou, objevily se na ní praskliny

Dvě jednotky profesionálních hasičů z Ostravy vyjely v úterý 13. 11. 2012 dopoledne k nebezpečně nakloněné vrbě nad frekventovanou světelnou křižovatkou Plzeňské ulic a ulice U lesa v Ostravě-Hrabůvce. Kmen vrby byl v horní části naprasklý a navíc se opíral shora o sloup veřejného osvětlení.

V pondělí krátce po deváté hodině ranní volal na tísňovou linku hasičů revírník Ostravských městských lesů Tomáš Šlonc. Všiml si, že na okraji Bělského lesa stojí nebezpečná vrba, která má praskliny a opírá se o sloup. (Mohlo se tak stát po nedávných mrazech a pak působení silného větru…)

Díky jeho všímavosti tak mohli hasiči vyjet „pouze“ k odstraňování části vrby, nikoliv v příštích větrných dnech například ke zranění osob.

Na místo tedy vyjely dvě ostravské jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanic Zábřeh (cisterna CAS Mercedes Econic) a Hrabůvka (automobilový žebřík AŽ 30 Camiva). Strážníci Městské policie Ostrava řídili v okolí křižovatky dopravu.

Dva hasiči v koši žebříku spolupracovali na postupném odstraňování větví a také části kmene (s prasklinou, viz foto 8 a 16) statné vrby – vše řezali pomocí motorové pily (výcvik profesionálních hasičů na řezání je velmi častý…). Při odřezání silné větve, která ležela na horní vodorovné části osvětlení s lampou, se sloup viditelně zakymácel (a úlevou si „oddechl“). Kusy naprasklého kmene padaly s duněním na trávník a chodník.

Zákrok hasičů sledovala z vedlejšího chodníku maminka s batoletem v kočárku. Chlapeček pozorně sledoval zásah hasičů a přitom spokojeně svačil.

Hasiči celou vrbu řádně očesali, nechali dál růst zhruba šestimetrový lehce nahnutý kmen. O dalším osudu vrby nedaleko radnice městského obvodu Ostrava-Jih a restaurace Helbich, teď již zcela bezpečné, rozhodnou úřady – zřejmě odbor životního prostředí. Vrba, jak víme, má ale určitě velkou šanci opět obrazit (obrůst) zelení.

Tím práce hasičů neskončila. Ještě řádně uklidili všechny části kmene a větve (ještě se zelenými lístky) ze silnice a chodníku na okraj Bělského lesa a vozovku zametli.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet