Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči vyprošťovali na Bruntálsku muže z Toyoty, při nehodě byly poničeny dva sloupy

Dvě jednotky hasičů zasahovaly v úterý 13. 11. 2012 odpoledne v obci Heřmanovice (okres Bruntál) u nehody osobního automobilu Toyota RAV4.

Museli vyprostit obtížně zaklíněného řidiče vozidla, které skončilo ve sloupu. Poničilo dva betonové sloupy (1 přerazilo, další „jen“ narušilo) elektrického vedení. Zraněn byl i spolujezdec. Jsou ročníky 1992 a 1994.

Operační středisko hasičů bylo o nehodě informováno krátce před půl jednou odpoledne. Na místo vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice v Krnově a jednotka dobrovolných hasičů z Vrbna pod Pradědem.

Hasiči museli použít na osvobození zaklíněného řidiče jak hydraulické nůžky a rozpínák, tak i hydraulický válec. Asistovali Zdravotnické záchranné službě (ZZS), pomáhali také při transportu zraněných do sanitky, resp. vrtulníku.

Po vyproštění zjistili lékaři ZZS poranění v oblasti pánve a dolní končetiny. Pacienta bylo zapotřebí uvést do umělého spánku, následně také zajistit jeho dýchací cesty a připojení k přístrojem řízené ventilaci. Poté si postiženého na palubu vrtulníku převzali letečtí záchranáři a zajistili jeho přepravu na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

Muž ve věku dvaceti let byl ve vozidle rovněž zaklíněn, jeho poranění v oblasti hlavy se však jevilo jako méně závažné. Poté, co byl na místě události ošetřen, provedla posádka RZP transport pacienta do nemocnice v Krnově.

PhDr. Lukáš Humpl, mluvčí USZS MSK

Na místo byli přizváni pracovníci energetické firmy, kteří část vedení odpojili a vyčkali na odstranění vozidla, aby zjistili rozsah poškození elektrických sloupů a vedení.

Jeden ze sloupů byl zdemolován, elektrické vedení bylo narušeno. Během zásahu hasičů byla veškerá doprava zastavena, posléze byl umožněn průjezd osobních vozidel, po zajištění vedení také kamionová doprava. Havarované vozidlo hasiči naložili na nakladač z lomu (domluvil jej starosta obce) a za jejich asistence bylo dopraveno na nedaleký pozemek.

Pak hasiči odstranili trosky a zametli silnici. Nebyl odtud hlášen žádný únik provozních kapalin z vozidla.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet