Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po vyproštění kamion v pohodě odjel

Ve středu dopoledne došlo u obce Lhotsko na Vizovicku k havárii nákladní soupravy, která se mimo silnici převrátila na bok a došlo k proražení palivové nádrže.

Dne 18. 10. 2006 v 09:25 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po havárii kamionu u obce Lhotsko.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozidlem a speciálním protichemickým autem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že mezi obcí Bratřejov a Lhotsko došlo k havárii nákladní soupravy zn. Scania.

Řidič kamionu se dostal mimo vozovku, kde se s tahačem i návěsem převrátil na bok. Při havárii došlo k poškození palivové nádrže a k úniku nafty. Hasiči zabránili dalšímu unikání nafty do půdy, ropné látky zlikvidovali sorbenty a zajistili tahač proti případnému vzniku požáru. Na místo byl povolán speciální težkotonážní jeřáb na zvednutí kamionu zpět na silnici.

Jeřáb přijel ve 13:30 hod., protože byl dopoledne na jiném zásahu, a konečně začaly vyprošťovací práce. Po celou dobu byli na místě hasiči a kontrolovali další úniky nafty z poškozeného tahače.

Při práci jeřábu byla zastavena veškerá doprava na hlavním silničním tahu I/49 z Vizovic na Valašskou Polanku. Pomocí jeřábu byl nejdříve vyložen náklad šesti dvoutunových rolí s textilní fólií. Poté byl postaven celý kamion na kola a vytažen na silnici.

Řidič vyzkoušel tahač a zjistil, že není nijak vážně poškozený a vše funguje bez závad. Kromě promáčklé nádrže, která byla proražena ve střední části, mohla celá souprava pokračovat po vlastní ose. Náklad byl naložen zpět na návěs a kamion odjel.

Celý zásah byl ukončen až krátce před pátou hodinou odpoledne. Doprava byla odkláněna na objízdné trasy a řízena policií.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet