Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Chlapec uvízl za radiátorem

Ne každá mimořádná událost musí skončit škodami na majetku, zraněním, či dokonce úmrtím člověka. Takové šťastné případy mají záchranáři nejraději.

Například v úterý vpodvečer dostali profesionální hasiči ve Frýdku-Místku upozornění, že v jednom z bytů v Ostravské ulici uvízl ve výklenku pod oknem za radiátorem a trubkou ústředního topení tříletý chlapec.

Na místo ihned vyrazilo jedno vozidlo ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ve Frýdku-Místku. V pokoji pod oknem byl skutečně uvízlý chlapec, který srdceryvně brečel, protože se nemohl pohnout doleva ani doprava, a utěšovaly jej uplakaná maminka s babičkou. Mezi zdí a ústředním topením byl zapasovaný téměř hodinu, než obě ženy přišly na to, že by jim mohli pomoci šikovní hasiči.

Bylo jich na něj šest. Rychle se rozhodli, že řezat trubky se nebudou. Čtyři záchranáři prostě vezmou radiátor a jen ho vyhnou. Ani k tomuto řešení svízelné situace ale nakonec nemuselo dojít. Přítomnost statných mužů v zásahových oblecích a přilbách totiž na malého čertíka zřejmě zapůsobila a podařilo se jej ze skuliny vytáhnout bez větších potíží. „Zásah byl rychlý. Během dvou minut byl chlapec venku, s radiátorem ani trubkou jsme nemuseli hnout ani milimetr. Asi jen dráždil maminku a babičku,“ poznamenal velitel zásahu se šťastným koncem. Obě ženy byly nakonec také šťastné a tříleté kvítko jen a jen slibovalo, že už příště za radiátor nepoleze.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet