Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Frýdecko-Místecku hořela usedlost a les

Hned ke dvěma požárům museli vyjíždět ve čtvrtek 19. 10. 2006 odpoledne profesionální a dobrovolní hasiči na Frýdecko-Místecku.

V obci Písek hořel hospodářský přístřešek, stodola a střecha rodinného domku, na jiném místě regionu v obci Košařiska, vzdálené od Písku vzdušnou čarou asi 30 kilometrů, hořel les o rozloze asi 70 × 30 metrů. Obě události si vyžádaly zásah celkem 12 hasičských jednotek z Frýdecko-Místecka.

Požár dřevěného přístřešku, hospodářského objektu a části střechy rodinného domku v Písku ve tvaru písmene „U“ ohlásila jeho spolumajitelka a nezávisle na ní další tři sousedé ve čtvrtek krátce po poledni.

Na místo vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Třinci (dvě cisternové stříkačky a automobilový žebřík) a dobrovolní hasiči z obcí Jablunkov, Mosty u Jablunkova a Písek (celkem 4 jednotky). Museli zavolat rychlou záchrannou pomoc pro majitele domku, kterého sanitka odvezla do nemocnice s popáleninami rukou, obličeje a ramene a s ožehnutými vlasy. Podle hasičského vyšetřovatele ale nebyla zranění závažná, muž byl schopen komunikovat a zřejmě by se po ošetření v nemocnici mohl ještě ve čtvrtek večer vrátit domů, kdy bude vyslechnut.

Dřevěný přístřešek na několika kůlech shořel zcela a hasiči ho museli strhnout, u přilehlého dvoupodlažního hospodářského stavení shořelo horní patro, kde bylo uskladněno seno. To hasiči shazovali dolů. Oheň ještě před příjezdem jednotek přeskočil i na střechu přilehlého rodinného domku a zachvátil asi deset metrů čtverečních střešní konstrukce a krytiny.

Požár se podařilo hasičům lokalizovat zhruba za půl hodiny po jejich příjezdu, pak pokračovali v rozebírání střechy stodoly a rodinného domku a dohašování. Předběžnou škodu hasiči odhadují na milion korun. Příčina požáru je v šetření, již teď je ale jasné, že to nebylo samovznícením.

V katastru obce Košařiska, v lokalitě zvané Labajka, hořel ve čtvrtek odpoledne les asi na ploše 20 arů. Svědek požár oznámil na operační středisko hasičů ve tři čtvrtě na jednu, na místo vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic ve Frýdku-Místku a v Českém Těšíně a s nimi dobrovolné jednotky z obcí Návsí, Bystřice, Třinec-Guty, Nýdek, Jablunkov a Milíkov (celkem 8 jednotek).

Byla zřízena kyvadlová přeprava vody od potoka v údolí zhruba šest kilometrů nahoru k lesu. Požár se hasičům podařilo dostal pod kontrolu asi za hodinu po příjezdu k lesu, pak pokračovalo dohašování. Úplná likvidace požáru byla nahlášena kolem šestnácté hodiny. Kvůli kontrole požářiště zůstane na místě přes noc hasičská jednotka ze sousedního Milíkova.

Lokalita patří společnosti Lesy České republiky. Škodu odhadují lesáci prvotním odhadem do 100 000.- Kč, upřesněna ale bude i s určením možné příčiny vzniku požáru nejdříve v pátek dopoledne po podrobné prohlídce požářiště.

Na obě místa přišli starostové obcí, starostka Košařisk pomáhala s organizací kyvadlové dopravy.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet