Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Opavsku hořely tři hektary lesa

Celkem 14 profesionálních a dobrovolných hasičských jednotek spolupracovalo při požáru lesního porostu na Opavsku v katastru Hradce nad Moravicí, v části Domoradovice asi na ploše 3 hektarů.

Likvidaci požáru ztěžoval nepřístupný kamenitý a enormně svažitý terén nad řekou Moravicí.

Požár byl oznámen na operační středisko hasičů ve čtvrtek 19. 10. 2006 odpoledne po druhé hodině. Na místo a do okolí samotného požáru postupně přijelo 16 hasičských vozidel. Oheň se rozšířil pouze zhruba na ploše 400 × 60 metrů, ale s převýšením 80 až 100 metrů. Likvidovalo jej 5 jednotek, další se podílely na čerpání vody, kyvadlové dopravě ze vzdálenosti asi deseti kilometrů, řízení dopravy… Hasiči původně chtěli odebírat vodu přímo z Moravice, ale hasičská vozidla nebyla schopna vytlačit vodu hadicemi do prudkého svahu. Proto se voda dovážela ze vzdálenějších míst.

Na přesnější zmapování požáru byl povolán letoun „Turbo Čmelák“ Letecké hasičské služby ze Zlína, který shodil na oheň zhruba tři kubíky vody. Část plochy tvořila po předchozím vytěžení výsadba dvou až tříletých buků, další část byl především listnatý porost s klestím.

Požár byl lokalizován krátce před čtvrteční půlnocí, hasiči ale budou na místě dohašovat (po ranním střídání jednotek) minimálně ještě do pátečního poledne, protože oheň se rozšiřoval i pod silnou vrstvou suchého materiálu tvořeného listím, jehličím a větvemi. Pro zasahující to znamená například rozkopávat jednotlivé pařezy a podzemní kořeny stromů a zalévat je vodou.

Prvotní odhad škody na majetku ve vlastnictví společnosti Lesy České republiky lesáky zůstal asi na 200 tisících korunách, škoda bude ale upřesněna až po podrobnějším ohledání během pátku, příčina vzniku požáru je v šetření. Poslední dva týdny se zde ale vůbec nepracovalo, ani tu nebyla nasazena žádná lesní technika. Před dvěma týdny tu pouze pracoval stroj na odvětvování poražených stromů.

Výčet zasahujících jednotek: 2 z HZS Moravskoslezského kraje (stanice Opava a Ostrava-Zábřeh), dobrovolné jednotky obcí Hradec nad Moravicí, Hradec nad Moravicí-Žimrovice, Hradec nad Moravicí-Jakubčovice, Melč, Březová, Opava-Komárov, Opava-Kylešovice, Dolní Benešov, Kravaře a Skřípov-Hrabství, od pátečního rána po vystřídání jednotek zasahují také Litultovice a Opava-Podvihov. Celkem na místě zasahovalo 80 hasičů ze 14 jednotek.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet