Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Herce na jevišti zlínského divadla vystřídali hasiči, všichni přítomní se stali účastníky cvičení

Asi bylo pro mnohé z více jak 600 dětí překvapením, když se po ukončení divadelního představení objevil na jevišti divadla důstojník HZS Zlínského kraje v pracovní uniformě.

Rozpaky, zda představení již opravdu skončilo, vzápětí rozptýlila informace, že se právě v tomto okamžiku všichni přítomní stávají účastníky požárního cvičení hasičů.

Doba, která byla nutná pro přípravu technického zabezpečení cvičení byla využita pro seznámení dětí s průběhem cvičení, podmínkami evakuace objektu a pravidly chování v případě skutečného požáru.

Pak již jeviště začal zahalovat uměle vytvořený kouř, který měl pro cvičící navodil reálnost situace. Podle námětu cvičení došlo v 11:30 hodin ke vzniku požáru v prostoru jeviště a to v okamžiku, kdy probíhalo dětské divadelní představení.

O vzniklé situaci bylo zaměstnanci divadla neprodleně informováno krajské operační středisko hasičů ve Zlíně, které na místo události vyslalo jednotku centrální stanice Zlín se třemi cisternovými automobily.

Cílem cvičení bylo prověřit činnost profesionální jednotky hasičů centrální stanice Zlín při zdolávání požáru v objektu s větším počtem osob, seznámení se složitými podmínkami při zásahu a nácvik evakuace osob z ohrožených prostor.

Úkolem pro všechny cvičící bylo provedení průzkumu v místě zásahu, zajištění situace, provedení hasebního zásahu za použití dýchací techniky, zajištění a provedení evakuace osob. Zasahující hasiči měli také procvičit spolupráci s požární hlídkou objektu a učitelským sborem, který doprovázel děti na představení.

Zda bylo cílů a úkolů cvičení dosaženo, to bude předmětem vyhodnocení ze strany organizátorů cvičení.

Závěrem chceme také poděkovat vedení a zaměstnancům Městského divadla Zlín, pedagogům, dětem a všem, kteří se na přípravě a provedení cvičení podíleli.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet