Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na libereckých Dnech GIS 2012 návštěvníci žasli nad tím, k čemu všemu mohou být mapy dobré

Ve čtvrtek 22. listopadu letošního roku se v liberecké vědecké knihovně uskutečnil poslední ze Dnů GIS 2012. Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje byl letos již posedmé spoluorganizátorem této akce, která probíhá ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci a Krajským úřadem.

Kdo na Dny GIS zavítal, byl ihned vtažen do poutavého dění kolem map a na věku skutečně nezáleželo. Každý si zde našel to své a člověk žasl nad tím, co vše nám vlastně mapy přinášejí.

Jejich tajemství dnes „zkoumali" denní příslušníci i výjezdoví hasiči, neboť dopolední blok byl určen složkám IZS. Vždyť právě hasiči jsou na mapách doslova závislí a najít místo události je pro ně prioritou.

A co vlastně mohli účastníci vyzkoušet na vlastní kůži? Nebo lépe řečeno na vlastní čich, protože jedním ze stanovišť byla i „Čichací mapa" se zobrazením různých míst na zemi charakteristických svou vůní.

Skvělou zábavu i poučení našli návštěvníci v mapách na interaktivních tabulích a mapy se daly doslova vnímat všemi smysly. Na stanovišti „Ohmatej si mapu" jste si mohli vyzkoušet v trojrozměrné mapě, jaké hory a pohoří kde vystupují.

Virtuálně se šlo také nechat přenést do míst, kde jste nikdy nebyli, a proletět se nad nimi nebo je vidět z ptačí perspektivy pomocí Google Earth. Poznávat jste také mohli různé geologické lokality nebo si zahrát mapovou honičku, kde si týmy či jednotlivci vyzkoušeli identifikaci místa mimořádné události v terénu podle slovního popisu a kombinace dostupných geografických dat.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet