Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár plynového kotle v Albrechticích zjistil majitel brzy. Hasiči ho informovali o možnostech požárního hlásiče

Dne 19.11. 2012 v 7.30 hodin byl na tísňovou linku hasičů hlášen požár rodinného domu ve Městě Albrechticích v místní části Žáry. Na místo byly vyslány jednotky hasičů ze stanice Krnov, dobrovolné jednotky z Města Albrechtic, Jindřichova a Slezských Rudoltic.

První jednotka na místě požáru zjistila, že se nejedná o požár velkého rozsahu. Majitel rodinného domu dokázal ještě před příjezdem hasičů zkrotit plameny kbelíky vody. Jednalo se o požár plynového kotle, který se už už šířil do vstupní haly. Majitel zachoval v nebezpečné situaci chladnou hlavu – dokázal vypnout přívod elektrické energie a plynu do svého domu.

Hasiči po dojezdu na místo termokamerou prověřili, zda se v místě požáru nenacházejí skrytá ohniska, a objekt pomocí přetlakové ventilace odvětrali. Škodu vzniklou požárem majitel předběžně vyčíslil na 100 000,– Kč. Příčina vzniku požáru byla stanovena na místě samém a jednalo se o technickou závadu na elektroinstalaci plynového kotle.

Požár byl naštěstí zpozorován brzy po vzniku, když byli všichni ráno ještě doma. Po dotazu majitele, zda existuje zařízení, které by zpozorovalo požár ještě dřívěji a obyvatele by na něho upozornilo, mu hasiči vysvětlili princip požárního hlásiče, který včas ohlásí požár pomocí akustické signalizace a dokáže upozornit na vzniklý požár. Jedná se o malou pomůcku na baterii, která se dá pořídit za cenu v řádech stokorun, avšak dokáže zachránit život a majetek za miliony

Sdílet