Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Ostravě hořela bývalá laboratoř

Pět desítek profesionálních a dobrovolných hasičů z 12 ostravských jednotek zasahovalo v pondělí 23. 10. 2006 několik hodin u požáru bývalé chemické laboratoře v areálu někdejší chemičky v Ostravě-Hrušově, vzdálené od centra krajského města několik stovek metrů.

Při zásahu nebyl nikdo zraněn, do vod ani ovzduší mimo areál neunikly žádné nebezpečné látky.

V pondělí deset minut před osmou hodinou ranní byl oznámen na Centrum tísňového volání v Ostravě požár v areálu bývalých chemických závodů v Hrušově. Na místo postupně vyjely čtyři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze čtyř ostravských stanic, pět dobrovolných jednotek z městských částí Radvanice, Stará Bělá, Heřmanice, Antošovice a Kunčičky a s nimi také hasiči z Českých drah, společností Vítkovice a z Mittalu Steel. Na místě byly dvě desítky hasičských vozidel.

Hasiči průzkumem zjistili, že je ohněm zachvácena celá sedlová střecha a půda na dvoupodlažním cihlovém objektu. Rovněž objevili neupřesněné množství chemických látek ve skleněných nádobách a lahvích v přízemí. Proto byl celý zásah veden velmi obezřetně. Jedna část hasičů začala s likvidací požáru asfaltové střešní krytiny ipa a dřevěných krovů, jednak pomocí žebříků, jednak pomocí automobilového žebříku. Po lokalizaci před desátou hodinou se až do odpoledne pokračovalo s dohašováním. Hasiči museli rozebírat celou doutnající konstrukci střechy a zalévat ji vodou, pomocí termokamery zjišťovali další potenciální ohniska požáru.

Druhá skupina hasičů odnesla z objektu dvě tlakové lahve a také přenášela chemické látky do bezpečí v jiné části budovy. Povoláni byli pracovníci odpadové firmy OZO, kteří přivezli speciálním nákladním automobilem přepravky na chemické látky. Na místo také dorazila speciální jednotka profesionálních hasičů ze stanice HZS MSK v Ostravě-Zábřehu, která nalezené chemické látky přenášela z objektu do nákladního auta OZO. Transport chemických látek pokračoval i pondělní odpoledne. S nákladem muselo vozidlo OZO do spalovny několikrát.

Na místo zásahu přijeli zástupci České inspekce životního prostředí, státního podniku Povodí Odry a majitele, developerské firmy, která celý areál nedávno odkoupila od chemické společnosti. Informováni byli pracovníci ostravského magistrátu a městská policie.

Příčina vzniku požáru je v šetření, byly ale stanoveny dvě možné verze – samovznícení chemickou reakcí a cizí zavinění. (Areál chemičky využívali k přespání bezdomovci). Škodu není možné vyčíslit i s ohledem na skutečnost, že zatím není jasné, k jakému účelu měl být objekt do budoucna využit, mj. zda měl být určen k demolici.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet