Úterý 30. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Chicago Fire: Seriál televize NBC o hasičích a záchranářích vstoupil do čtvrté řady

10. říjen roku 2012 změnil na vždy historii hasičských seriálů, televize NBC v ten den uvedla na obrazovky amerických televizí pilotní díl o hasičích a záchranářích – Chicago Fire.

Jako u většiny seriálů byl pilotní díl „měřítkem“ úspěchu a až podle jeho sledovanosti televizní stanice rozhodla o tom, že se první série dotočí celá. A o neutuchajícím zájmu diváků o dobře natočený hasičský seriál svědčí to, že na podzim roku 2015 máme možnost sledovat již čtvrtou sérii.

Ač se místy zdá, že je mnoho prostoru věnování osobním problémům hrdinům na úkor zásahů, do hasičské reality nás vždycky uvede známý zvuk oznamující výjezd. Truck 81, Squad 3, Ambulance 61, nebo chcete-li v české verzi zásahový vůz 81, oddíl 3 a ambulance 61 pak vždy do několika vteřin vyjedou k nahlášenému případu.

Ke cti scénáristů patří i to, že se nebojí na jednotlivce či skupiny poslat hromadu neštěstí, z nichž se sem tam někdo nedokáže dostat. Pár hrdinů už zemřelo, co si budeme povídat. Pro české hasiče může také být zajímavé porovnání taktických postupů s americkými kolegy. Například v České republice se nikdy nechodí do požáru bez vodního proudu a celkově si nehrají až na takové hrdiny…

V Americe zaujal příběh dobrého/špatné­ho/čertvívlas­tnějakého policisty Henryho „Hank“ Voighta a televize NBC od osmého ledna 2015 začala vysílat spin-off, kriminálku Chicago P.D. A protože město Chicago není tak velké, hrdinové se vzájemně potkávají, zamilovávají, děj se prolíná a vyplatí se tak sledovat seriály oba.

Alespoň to platilo do příchodu seriálu Chicago Med. Dvojici hasiči + policisté tak televize doplní koncem roku 2015 i o doktory. První díl bude odvysílán 17. listopadu 2015 a podíváme se na životní strasti a nasazení zaměstnanců nejvytíženější nemocnice v Chicagu.

A aby toho nebylo málo, všechny tři seriály se protnou v crossoveru v průběhu ledna 2016, o měsíc později pak televize NBC naroubuje do příběhu i svůj seriál Law & Order: Special Victims Unit – v češtině vysílaný jako Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti – a těšit se tak můžeme dokonce na „čtyřdílný seriál seriálů“.

Prvotní hodnocení seriálu Chicago Fire na ČSFD.cz bylo 76 %, nyní vystoupalo až na 82 procent. Chicago PD se na tomtéž webu drží na 77 procentech, což v době přesycené různými televizními kriminálkami svědčí o jisté kvalitě, nebo alespoň oblíbenosti. Chicago Med před uvedením prvního dílu samozřejmě ještě hodnocení nemá.


Chicago Fire se v americké NBC vysílá v úterní večer, u nás tak nejčastěji „bývá k sehnání“ v průběhu středy. Vedle něj se zařadí také Chicago Med. Chicago P.D. pak o den později. A pokud píšeme k sehnání, bohužel tím nemyslíme pasivní puštění televize.

Jak tedy seriál „sehnat“? Stále platí, že nejjednodušší je zadat „Chicago Fire“ / „Chicago P.D.“ / „Chicago Med“ do vyhledávacího políčka největšího českého serveru na ukládání, počkat na titulky, jejichž jsme dlouhodobě sponzorem a v klidu domova si aktuální děj vychutnat.

A pokud se ztrácíte v epizodách, jejich přehled naleznete třeba na serialzone.cz.

Sdílet