Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při prověřovacím cvičení hasiči zachraňovali člověka se zlomenou nohou z osvětlovacího stožáru

Na jednom z několika osvětlovacích stožárů na vlakovém nádraží v Kunovicích dojde při údržbě osvětlovacích těles na plošině stožáru, ve výšce asi 20 metrů, k uklouznutí pracovníka provádějícího kontrolu a k poranění jeho dolní končetiny s podezřením na zlomeninu.

Vzhledem k poranění se pracovník nemůže dostat sám na zem. Situace je také komplikována skutečností, že stožár samotný, ani jeho bezprostřední okolí nejsou přístupné pro mobilní výškovou techniku.

Takto byl připraven námět prověřovacího cvičení jednotky HZS Zlínského kraje stanice Uherské Hradiště.

Bezprostředně po oznámení na krajské operační středisko ve Zlíně byla na místo události vyslána jednotka profesionálů s technikou CAS 20/2500/250-M2T (1+4) a CAS 24/1750/100-M1Z (1+3).

Úkolem cvičících bylo provést průzkum, zjistit přístupnost místa zásahu, získat informace od přítomných zaměstnanců o vážnosti zranění dělníka a o povětrnostních podmínkách na místě události. Dále zjistit možné zdroje ohrožení z pohledu provozu na vlakovém nádraží a úrazu elektrickým proudem na plošině osvětlovacího stožáru.

Na tyto činnosti měla navázat příprava lezecké skupiny pro zásah ve výšce včetně vybavení se potřebným lezeckým a zdravotnickým materiálem. Ke spuštění zraněné osoby (v tomto případě připravené figuríny) měla být použita nosítka Spencer.

I přes skutečnost, že v průběhu cvičení musela část jednotky řešit jinou událost, bylo stanovených cílů dosaženo a cvičení jednoznačně splnilo svůj plánovaný účel.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet