Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V suterénu brněnské nemocnice hořely záložní baterie, předběžná škoda je půl milionu korun

K požáru rozvodny v suterénu pavilonu CH dnes odpoledne hasiči vyjížděli do Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích, požár pracovníci nemocnice na tísňovou linku hasičů ohlásili ve 13.51 hodin.

Protože suterén pavilonu byl silně zakouřený a hrozilo šíření kouře do dalších prostor nemocnice, krajské operační a informační středisko HZS JmK vyhlásilo druhý stupeň poplachu. Na místo vyslalo osm jednotek hasičů – profesionální ze stanic v Točné, Bauerově, Lidické, Hrázní a Zaoralově ulici, dále jednotku hasičů Správy železniční dopravní cesty a dobrovolné jednotky z brněnské městské části Bohunice a ze Střelic.

Průzkum ukázal, že ve druhém podzemním podlaží pavilonu hoří baterie záložního zdroje operačních sálů. Silně zakouřené podzemní prostory technického zázemí nemocnice zdejší pracovníci opustili ještě před příjezdem požárních jednotek. K požářišti v silně zakouřeném suterénu hasiči pronikali v dýchacích přístrojích a oheň hasili přenosnými hasícími přístroji na bázi CO2. Současně prozkoumali nadzemní podlaží pro případ, že by kouř ohrozil pacienty a zdravotníky.

Požár ani kouř v suterénu ale podle představitelů nemocnice neohrozil provoz operačních sálů a dalších pracovišť. S pomocí odborníků zdravotnického zařízení hasiči také zajistili odpojení záložních baterií tak, aby pavilon nad požářištěm nezůstal bez el. proudu.

Oheň se podařilo ve 14.23 hodin dostat pod kontrolu. Likvidaci požáru hasiči po ochlazení ohořelých baterií a opakovaném průzkumu termokamerou ukončili v 15.18 hodin.

Zakouřený suterén pomocí vzduchotechniky a větrací šachty zbavili kouře. Oheň, který poškodil baterie a zařízení místnosti záložního zdroje, zřejmě způsobila technická závada. Celkovou škodu vyšetřovatel HZS JmK podle předběžného odhadu vyčíslil na 500 tisíc korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet