Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Poraněného havrana zamotaného v silonu vysvobodili dnes odpoledne ostravští hasiči

V Ostravě a mnoha dalších částech Moravskoslezského kraje už nebývá neobvyklé, že zvláště statní havrani skončí na stromech či drátech elektrického napětí v zajetí silonu, který předtím sloužil podzimním dětským radovánkám jako motouz pro řízení papírového draka. Hasiči se tak stávají odborníky na jejich opatrné a profesionální vyprošťování.

Stejný osud potkal krásného havrana v Ostravě-Výškovicích v Proskovické ulici. Muž, který zavolal krátce po čtvrtečním poledni (29. 11. 2012) hasičům, byl na procházce se psem a všiml si, že havran sedí na větvi nad silnicí ve směru do Ostravy-Staré Bělé v nepřirozené poloze.

Možná, že modročerný pták byl v nedobrovolném zajetí už několik hodin i dní, protože rezignoval a s moderním výdobytkem (tedy kvalitním silonovým motouzem) přestal bojovat.

Na místo vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice v Ostravě-Zábřehu. Hasiči mj. procházejí  i školeními, jak se správně chovat k uvězněné zvěři a jak ji co nejlépe zachránit.

Na místě již čekali dva strážníci Městské policie Ostrava, kteří předtím na operační středisko hasičů potvrdili, že jde skutečně o případ pro hasiče a pak pro ornitology.

Hasiči měli práci usnadněnu tím, že havran byl zachycen kousek nad úrovní střechy zásahové cisterny. Na tu se mohli hasiči postavit. Další záchrana už byla viditelně složitější. Dva z hasičů – předpisově v rukavicích – začali pomaloučku uvolňovat zařezaný a nejen za křídlo (zřejmě zraněné) zaháknutý silon, tak, aby nezpůsobili němému tvoru žádnou další újmu. Ke slovu se dostal i zásahový nůž (samozřejmě jen na ten silon…).

Po zhruba čtvrthodinové doslova hodinářské práci skončil velmi klidný havran v rukou hasičů na pevné zemi. Jak je z videa patrné, nevypadal příliš vystrašeně, ba naopak.

Asi si uvědomil, že ti pánové v přilbách mu přijeli na pomoc – stejně jako strážníci Městské policie Ostrava, kterým hasiči zraněného tvora předali – opět do rukou a pevných rukavic. Ti jej pak předali ornitologům.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet