Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z potrubí unikl koksárenský plyn

Čtyři desítky hasičů, policistů, zdravotníků a plynařů se zapojily do cvičení ve středu 25. 10. 2006 dopoledne v Ostravě-Přívoze, které simulovalo náraz nákladního auta do potrubí s koksárenským plynem, vedoucího z nedaleké Koksovny Svoboda.

Na středotlakém potrubí se vytvořila trhlina, hořlavý, výbušný a toxický plyn začal unikat do okolí. Havárii oznámil ve středu ráno na Centrum tísňového volání v Ostravě svědek a současně pracovníci dispečinku akciové společnosti OKD, OKK, jíž koksovna a potrubí patří, kteří zaznamenali pokles tlaku plynu.

Na místo ihned vyjely jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic Ostrava-Fifejdy a Ostrava-Zábřeh i s protichemickou technikou (celkem 6 vozidel), mezitím již policisté ze služebny v Ostravě-Přívoze uzavřeli přístupové cesty k zasaženému místu a z aut upozorňovali obyvatele a zaměstnance několika okolních firem pomocí výstražného rozhlasového zařízení na nebezpečí úniku plynu (s dodatkem, že jde o cvičení).

Hasiči v dýchacích přístrojích vyprostili z havarovaného nákladního auta zraněného a intoxikovaného řidiče a odnesli jej na nosítkách mimo ohroženou zónu, kde se jej ujal tým Zdravotnické záchranné služby. Do bezpečí odvedli také druhého figuranta/závoz­níka, který ležel dvacet metrů od nákladního auta a stěžoval si na nevolnost. Oba intoxikované odvezla sanitka do nemocnice.

Tlak v potrubí byl snížen na minimum. Hasiči mezitím měřili koncentraci koksárenského plynu v okolí havárie, upozorňovali na havárii firmy a několik obyvatel v okolí. K prasklině mohli dojet pracovníci protiplynové služby OKD, OKK, a.s., kteří trhlinu (rudá čára na potrubí) provizorně utěsnili pomocí plastové fólie a stažených kovových pásků. Také používali dýchací techniku. Pak by následovalo ještě utěsnění trhliny pomocí přivařeného kovového plátu, nakonec by se uskutečnila výměna celého potrubí, ale to již nebylo součástí cvičení.

Zhruba po hodině byl cvičný zásah ukončen. Prověřil především součinnost jednotek z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje s policií a pracovníky OKD, OKK, a.s., rovněž zapojení Zdravotnické záchranné služby.

Vedle čtyř desítek cvičících osob se v okolí pohybovalo několik pozorovatelů z řad hasičů, policie, ostravského magistrátu a OKD, OKK, a.s., kteří mj. kontrolovali dojezdové časy jednotlivých vozidel na místo havárie.

Středeční cvičení bylo pátým prověřováním vnějšího havarijního plánu (HP) v Moravskoslezském kraji. První se konalo loni v říjnu v areálu ostravské firmy Energetika Vítkovice, druhé letos v dubnu ve firmě BorsodChem MCHZ rovněž v Ostravě, třetí v červnu v areálu firmy Primaplyn v Horní Suché na Karvinsku a čtvrté v září v Energetice Třinec. Celkem bylo v Moravskoslezském kraji zpracováno devět vnějších HP, první prověřovací cvičení musí být hotova do konce roku 2007. Opakovat se mají každé tři roky.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet